Natuurlijk muggen bestrijden 101, zo word je die kleine zzzoemers de baas

Jawel hoor mensen, ze zijn er weer: muggen. Zodra het kwik ook maar enigszins omhoogschiet, zie je ze ronddartelen. En dan kan je de klok erop gelijkzetten dat ‘ze jou al-tijd moeten hebben.’ Laaiend irritant. Het krabben, kruisjes zetten en pulken kan beginnen. Het liefst houd je die zzzoemende pestkoppen buiten de deur. Zij blij, jij blij. Met deze tips kan je op een natuurlijke manier muggen bestrijden. Word ze deze zomer de baas!

Muggen bestrijden, een eitje

Heb je die eerste zomerse nacht al achter de rug, waarin je uren plafonddienst hebt gehad dankzij het misschien wel meest irritante geluid van de zomer: zoemgezang van mrs. Mosquito (alleen de prikgrage vrouwtjes hebben het op je bloed gemunt). Hoewel dé heilige graal voor muggen bestrijden nog niet op de markt te vinden is, hebben onderzoekers aan de Wageningen Universiteit wel de good news gong laten klinken. Ze komen namelijk steeds dichterbij een blend van geuren die ervoor zorgt dat muggen rechtsomkeer maken, een geur die aantrekkelijker is dan onze lichaamsgeur. Want in die persoonlijke geur plus het uitademen van koolstofdioxide, daar zit het ‘m in. Dat is waarom muggen jou wel moeten hebben, en je lief niet. Tot die tijd kan je het houden op onderstaande huis-, tuin- en keukenmiddelen:

#1: Planten x muggen

Je zou het misschien niet denken, maar die irritante zzzoemers hebben het niet zo op bepaalde planten en kruiden. Specifiek niet op lavendel, rozemarijn, tomatenplanten, basilicum, kattenkruid, goudsbloemen, citroengras en munt. De tomatenplanten kunnen leuk samen met de lavendel, goudsbloemen en kattenkruid op het balkon of in de tuin worden geplant, een basilicum-, rozemarijn- en muntplantje zijn altijd een gezellige, groene touch-up voor in de keuken, en geurkaarzen met een citroengrasgeur kan je er in de meeste ruimtes ook goed bij hebben.

Nog even specifiek over die lavendel. Je zou ook voor een lavendelolie kunnen gaan. Daarmee kan je je huid insmeren óf her en der druppel je wat bij openstaande deuren en ramen.Think twice mosquitos!

ui en knoflook muggen bestrijden

#2: Muggen bestrijden met knoflook & ui

Doordat je er behoorlijk van uit je giechel gaat ruiken, is niet iedereen een even grote fan van knoflook en ui. Hoor je bij kamp ‘ik laat het liever links liggen?’ De muggen delen die gedachte met je. Ze hebben er niets mee. Hang daarom wat van die bolgewassen in je keuken, en eet het regelmatig. Die branieschoppers gaan je lichaamsgeur spontaan een stuk minder aantrekkelijk vinden. Wel iets minder voor je bedpartner, die geur, maar soms moet je keuzes maken.

#3: Voorkom stilstaand water 

Stilstaand water in en om het huis strekt muggen aan. Het is de ideale nestelplek voor muggen om hun eitjes in te settelen. Een klein plasje water in een bloempot of een aangekoekte ovenschotel die je in de gootsteen met een warm laagje water hebt laten staan, is al genoeg. Binnen de kortste keren is het kwaad geschied. Better safe than sorry dus.

#4: Slapen onder een sterrenhe…uhh klamboe

Een klamboe in de battle tegen muggen, een makkelijke manier om je tegen het prikgrage grut te bewapenen. Zorg je er wel voor dat je ‘m voor het slapen gaan goed sluit? Anders weten ze je alsnog te vinden. Nighty night! 

#5: Hor hier, hor daar

Wat je ook zou kunnen doen is kiezen voor een hor. Oké, misschien niet de meest knappe oplossing, maar soms moet het nut voorrang krijgen op het aangename, nietwaar? Horren kan je door het hele huis voor de ramen en deuren plaatsen. Het is maar net hoe los je wil gaan. Eén ding is zeker: dat zal ze buiten houden.

Happy summer!