Na de zomer willen we allemaal “back on the healthy track”

Je bent net terug van vakantie en waarschijnlijk weer vol goede voornemens om meer te sporten, minder te drinken, een paar kilo af te vallen of gezonder te eten. Je stelt jezelf een doel; 3 weken stoppen met drinken! Of 5 kilo afvallen! Echter, op het terras besluit je toch maar morgen te starten. En morgen wordt overmorgen of na het weekend.

Waarom het stellen van een doel niet altijd handig is.
Het is logisch, als we wat willen bereiken dan stellen we onszelf een doel. Meestal helpt het ons als we iets willen bereiken. Echter, in het stellen van een doel schuilt ook een gevaar. Het moet gehaald worden, anders zijn we gefaald. En daarin schuilt een afbreukrisico, als je even niet afvalt of toch een wijntje drinkt, dan gooi je de handdoek in de ring. ‘Zie je nou wel, het lukt toch niet.’ Geef me nog maar een wijntje!

Je kan jezelf niet helemaal vertrouwen
Vooral bij leefstijlverandering, zoals minder eten, drinken, luieren kan je jezelf niet helemaal vertrouwen. Je hebt een dubbele agenda. Je wil afvallen, maar ook lekker snacken. Je wil fit zijn, maar ook lekker een avondje doorzakken of op de bank hangen. Dus zodra je maar één reden hebt om toe te geven aan je gewoontegedrag ben je om. ‘Het is vandaag toch al mislukt, hier met die zak chips.’ Het niet behalen van het gestelde doel wordt een smoesje om juist niet gezond te leven.

Dus dan geen doel?
Een doel stellen is prima, zo lang je het proces leidend laat zijn en je doelen afgeleid zijn van je waarden ofwel vanuit de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven. Je kan dus jezelf wel als doel stellen om 5 kilo af te vallen, maar het hoort bij een dieperliggende waarde: jezelf gezond en fit voelen. Dat laatste is dan je kompas, waardoor je op koers blijft, ook al valt het resultaat tegen of heb je de teugels even laten vieren. Dat is dan geen reden om de handdoek helemaal in de ring te gooien. Zo krijgen smoesjes minder kans.

Waarom is het belangrijk voor jou?
Weet jij wat belangrijk is voor jou? Wat ligt ten grondslag aan het meer willen sporten, minder drinken of afvallen? Kijk of je daar verbinding mee kan maken. Besef dat het een proces is, waarin het ook een dagje minder goed mag gaan. Door er op deze manier naar te kijken, pak je de draad veel makkelijker weer op.

Vind je het fijn om op een plek te sporten waar je op een duurzame manier aan doelen kan werken? bbb is een health boutique waar je heerlijk kan trainen en kan werken aan lifestyle verandering. Plan hier je proefles online!