Moet je iemand teleurstellen? Zo doe je dat

Veel mensen hebben verwachtingen van jou en daar wil je het liefste aan voldoen. Dit kan helaas vaker niet dan we, dus komt het regelmatig voor dat je iemand teleur moet stellen. Dat is niet altijd even makkelijk.

Juist omdat veel mensen het lastig vinden om een ander teleur te stellen gaan ze rare capriolen uithalen. Om de kern heendraaien, uitstellen of teveel tekst en uitleg geven zijn hier goede voorbeelden van. Op deze manieren pak je het helemaal verkeerd aan. Teleurstellen doe je namelijk zo:

Wacht niet met het slechte nieuws
Zodra je weet dat je een ander teleur moet stellen, kun je dit maar beter meteen zeggen. Why not? Het is de normaalste zaak van de wereld dat het jou een keer niet lukt om af te spreken. Hoe eerder je dit aan de ander laat weten, hoe meer tijd hij of zij heeft om een eigen plan te trekken. Lukt het je niet om iemand te helpen met de voorbereiding een diner? Zeg het meteen.

Dit is waarom samenwerken op afstand werkt.

Wees eerlijk
In the end gebruiken we allemaal wel eens een leugentje om eigen bestwil. Toch is dit niet de manier om iemand af te schepen. Ben jij té moe om een weekend met vriendinnen op pad te gaan? Zeg dat dan gewoon! Er is niemand die jou kan verwijten dat je iets verkeerd doet. Doen ze dat wel dan zijn het geen echte vrienden.

Draai nergens om heen
Probeer jij slecht nieuws mooier te verpakken om maar niemand te hoeven teleurstellen? Dan doe je toch iets fout. Het is belangrijk om direct te zijn zodat de ander meteen weet waar hij of zij aan toe is. Geeft vooral geen valse hoop of mogelijkheid tot discussie. Dan heeft de ander namelijk nog steeds verwachtingen waar je uiteindelijk toch niet aan kunt voldoen.

Stop ook eens met onnodig excuses maken.

Overschat jezelf niet
Jij denkt misschien dat je onmisbaar bent, in feite valt dat reuze mee. Wat denk je dat er gebeurt als je een avond niet op komt dagen? Alles gaat gewoon door. Als jij jezelf netjes voor een partijtje excuseert, verpest je heus niet iemand z’n verjaardag. En als dat al zo zou zijn, dan ligt het aan die persoon zelf en niet aan jou.

Klaar is klaar
Jij hebt je zegje gedaan en het is niet nodig om nog uren na te praten. Als de boodschap duidelijk is hoef je de teleurstelling niet ingewikkelder te maken dan dat deze is.