Moeders verkiezen een zelfverzekerd kind boven een intelligent kind

Het is veilig om te zeggen dat iedere ouder hoopt dat zijn of haar kind gelukkig wordt, maar het schijnt dat vooral moeders bepaalde eigenschappen boven de andere verkiezen. Nieuw onderzoek van de Goldsmith University heeft aangetoond welke karaktertrekken en eigenschappen voor moderne moeders belangrijk zijn, wat denk jij?

Blijkbaar vinden we het belangrijker dat ons kind over een flinke portie zelfvertrouwen beschikt, dan over een goed stel hersenen. Dit bleek na een onderzoek onder 142 Britse moeders met babies van nul tot een jaar oud. Vijf belangrijke elementen (Big Five) die je persoonlijkheid vormen werden onder de loep genomen.

Extraversie tegenover introversie
Vrolijk, blij, assertief, actief, initiatiefrijk en sociaal.

Altruïsme tegenover egoïsme
Betrouwbaar, sympathiek, moreel, samenwerken en bescheiden.

Zorgvuldigheid tegenover wanorde
Doelbewust, gedisciplineerd, geordend en plichtsgetrouw.

Emotionele stabiliteit tegenover neurotisch gedrag
Kwetsbaar, zelfbewust, woede, depressie en onrust.

Openheid voor nieuwe ervaringen tegenover behoudendheid
Fantasie, emotie, avontuurlijk, artistiek en vrij.

De moeders moesten benoemen welke eigenschappen ze graag in hun zoon of dochter terug wilden zien en deze van meest favoriet tot minst favoriet op een rijtje leggen. Wat bleek? Extraversie werd bizar vaak als eerste gekozen. Veel moeders vinden dit stukken belangrijker dan intelligentie. Zelfs toen bleek dat intelligentie en emotionele stabiliteit meer kansen in het leven creëren, hielden de moeders voet bij stuk.

Slechts een op de tien moeders plaats intelligentie bovenaan. Extraversie komt dan ook met veel positieve eigenschappen zoals sociaal, gezellig en niet verlegen zijn. Aan de andere kant worden ook alcoholmisbruik en ander uitbundig gedrag onder extraversie geschaald. Dus is dit wel de juiste keuze? Hoe je het ook went of keert, iedere moeder wil haar zoon of dochter gelukkig zien. Blijkbaar is extraversie, makkelijk contact maken met andere mensen, de sleutel voor geluk. Al hebben introverte mensen ook een gelukkig leven. Je hoeft trouwens het een niet uit te sluiten als je het ander leest. Je kunt op sommige vlakken extravert zijn en op andere vlakken weer introvert. Welke eigenschappen zou jij jouw kind het liefste meegeven? Kies jij voor zelfvertrouwen of intelligentie?