Moederdag zonder knuffels maar met veel liefde

Zondag 10 mei is het moederdag. Gek want je mag je moeder geen knuffel geven. Of misschien kan je je moeder helemaal geen knuffel geven omdat ze er niet meer is. Want na het overlijden van je moeder is Moederdag vaak een extra beladen dag. Hoe dan ook, dit jaar is moederdag voor iedereen anders. Eigenlijk is het in onze ogen altijd al een hele delicate dag. Moederschap staat voor alles. Vrouwelijkheid, verzorging, koesteren, liefhebben, verlies, opoffering of overwinning. Moederschap is kwetsbaar voor iedereen. Voor als je geen meer moeder hebt. Voor als je graag moeder wilt worden maar het niet kunt zijn. Voor als je moeder bent maar een kindje hebt verloren. Voor wanneer je je onzeker voelt in je rol als moeder.

Misschien ben je een moeder. Onzeker, sterk, chaotisch, liefhebbend, verzorgend, reikend, bevreesd, jezelf wegcijferend.

Misschien ben je verantwoordelijk voor de kinderen van iemand anders. Als adoptieouder of familielid. Je vult een gat op wat voor een ander bedoeld was. Je bent moeder.

Misschien heb je een kindje in je buik gedragen maar al vroeg verloren. Je bent moeder.

Misschien heb je te maken met een onbeantwoorde kinderwens, en wacht je maand na maand met verlangen op een kindje. Met al je hoop, liefde, intense wens en geduld ben je ook een moeder.

Misschien ben je een dochter met intens verdriet omdat je geen moeder meer hebt. Deze dag is ook voor jou.

De lijst is oneindig en we vergeten vast een hele hoop te benoemen maar het draait uiteindelijk om één ding: liefde. In welke rol je ook zit, we kunnen samen gevoelig zijn voor verschillende vrouwen met wie we te maken hebben op Moederdag.

Dit stopt niet bij een shout-out naar je eigen moeder (mag natuurlijk ook!). Wanneer je toevallig iemand kent die een belangrijke vrouwelijke rol heeft gespeeld in jouw leven, zeg het! Beaam het feit dat deze persoon veel voor je betekent. Bedank hem of haar voor de zorgen, vriendschap, sisterhood en verbinding.

Ken je iemand voor wie moederdag extra beladen is? Wees empatisch. Zorg er niet voor dat iemand zich ongemakkelijk voelt door onhandige opmerkingen maar negeer het ook niet. Heb je een vriendin zonder moeder? Dan mag je best een vraag stellen als: “Hey, hoe is deze dag voor jou?”. Stuur een kaartje. Of een privé-berichtje. Geef elkaar wat liefde. Moederdag is best wel ingewikkeld maar samen kunnen we empathie tonen en de dag bewuster beleven voor alle vrouwen die er zijn.