Moe van alle prikkels: het fenomeen van deze tijd

Ben jij vaak moe? Uitgeput na sociaal contact? Ervaar je dagelijks veel stressmomenten? Je bent niet de enige! Veel mensen ervaren vermoeidheid door de vele prikkels die ze overdag binnen krijgen. Logisch want het zijn er ook zoveel! Denk maar eens na… ’s ochtends check je je mobiel al en dit gaat de hele dag door. Ondertussen krijg je ook allerlei emails binnen op verschillende email adressen en houd je verschillende agenda’s bij (privé en werk). Maar wat doe je eraan? In dit artikel leg ik uit waar vermoeidheid vandaan komt en wat je er aan kunt doen. Vooral als je hooggevoelig (HSP-er) en dus nog sensitiever bent, heb je hier iets aan!

Alle mensen ervaren tegenwoordig meer prikkels uit hun omgeving dan vroeger, bij HSP’ers komen er nóg meer prikkels binnen. Ieder mens krijgt te maken met andere mensen. Op werk, privé… door de jaren heen bouw je een sociaal leven op. Bij sommige contacten kun je helemaal jezelf zijn en bij andere mensen voel jij je misschien minder op je gemak. Hoe dan ook: er zijn altijd contacten die energie kosten. Dit zijn relaties waarin je jezelf niet kunt zijn of waarin je het gevoel hebt dat iemand anders zichzelf niet is. Je voelt je niet honderd procent op je gemak en dat maakt je intens moe. Moe omdat iemand alleen maar over zichzelf praat en nooit naar je luister, moe omdat iemand je steeds ongevraagd opdrachten geeft of moe omdat je je gevoelens niet kunt delen.

Moe van onechtheid
In deze tijd is een groot deel van de maatschappij niet authentiek. Daarmee bedoelen we dat je als kind bepaalde normen en waarden worden aangeleerd, je leert wat goed en fout is, wat je wel en niet kunt zeggen. Er worden verwachtingen gecreëerd. Bij deze verwachtingen past een bepaalde manier van doen en denken en dit zorgt er altijd voor dat je een deel van jezelf moet onderdrukken. Je kunt niet aan iedereen honderd procent laten zien wie je bent, dat schept een ‘verkeerd’ beeld waardoor je sociale leven of carrière dreigt te mislukken. Dit laatste wil niemand… dus ga je door met een deels onecht leven om bij anderen positieve gevoelens en liefde af te dwingen. Als jong meisje krijg je bijvoorbeeld te horen dat je je niet makkelijk mag laten verleiden door een man, terwijl je misschien juist enorm snakt naar verleiding. Of je heb je hele leven al te horen gekregen dat tatoeages asociaal zijn, daarom neem je er maar geen. En je moet fulltime werken maar meer dan drie weken vakantie is echt te decadent. Dit zijn kleine voorbeelden van aangeleerd gedrag waarbij je te horen hebt gekregen dat het fout is om jezelf te zijn. Er wordt verwacht dat je het brave meisje bent, zo geschiedde, maar ergens diep in jezelf schuilt ook een stout meisje, voor haar is geen ruimte.

Als je dit meisje geen ruimte geeft en dus niet honderd procent jezelf kunt zijn, kost dit energie. Ook als andere mensen niet zichzelf durven te zijn kun je een bepaalde spanning ervaren. Je omgeving beïnvloed je mood en bijna iedereen doet zich wel een beetje anders voor dan dat hij of zij is. Dit creëert innerlijke onrust en als HSP’er voel je deze onrust van de wereld om je heen maar al te goed. Jezelf zijn is essentieel om je minder moe te voelen. Of je nu een burn-out of bore-out hebt, in de essentie komt het beide omdat je niet naar jezelf hebt geluisterd. Je hebt gedaan wat er van je verwacht werd: een fulltime baan, een goed salaris, overwerken… you name it. Maar diep van binnen voelde je al lang dat je achter het verkeerde bureau was neergeploft. Dat je snakte naar vrijheid om dingen eens goed op een rijtje te zetten en met frisse moed weer te beginnen. Alleen heb je deze gevoelens weggestopt, het hoort niet, je kunt niet zomaar opgeven.

Luister naar jezelf en laad jezelf op
Je kunt jezelf opladen bij échte vrienden en familie, mensen bij wie jij je op je gemakt voelt. De natuur is ook een plek waar je je even afzondert van de snelheid van het leven. Een plek waar je kunt ‘zijn’ en waar niks van je verwacht wordt. Misschien laad jij jezelf wel op achter het fornuis, of in de zee… onder de douche of in een warm bad. Probeer vaker innerlijke rust te vinden door afstand te nemen van verwachtingen en je diepste verlangens te accepteren. Probeer je te omringen met mensen en dingen die je vertrouwd, vermijd Social Media als je voelt dat het je leegzuigt en laat al je gevoelens er zijn, als jij je gevoelens toe laat en deze durft te delen, leef je steeds authentieker. Dit geeft energie in plaats van dat het energie kost. Leef jouw eigen realiteit en niet die van de verwachtingen.