Mindfull ruiken zorgt voor rust in je leven

Het reukvermogen is ongelofelijk krachtig, geuren doen je denken aan herinneringen of personen. Eigenlijk heeft iedere gebeurtenis in jouw leven een specifieke geur, zo zijn er geuren die je gelukkig of verdrietig maken.

De geur van chocolade, bossen, vers gemaaid gras, de zee of bloemen kunnen je blij maken maar zorgen er ook voor dat je rustig wordt. Het brengt je in het nu. Geuren zijn levendig, niet iets digitaals en het is waardevol om onze neus vaker te gebruiken om mindfuller te leven.

Toen ik met mijn man op safari was moesten we om 5.00 ons bed uit voor de eerste rit. Man! De geur die je ’s ochtends in no man’s land in Afrika ruikt is niet te beschrijven. Ik zag als een snuffelde hond in de jeep, met mijn neus in de lucht. En dat heb ik wel vaker… dat ik bewust ruik. Bijvoorbeeld als ik mijn favoriete wierook aansteek, zonnebrand op mijn gezicht smeer (de geur van Lancaster is top!) in de bossen loop en ik ruik zelfs aan nieuwe leren Marokkaanse instappers. Die authentieke geur van leer is zo fijn maar niemand snapt het. Eerlijk is eerlijk: het ziet er ook gek uit: aan zo’n schoen rieken. Net als je lakens in de ochtend… die ruiken soms zo heurlijk! Wakker worden onder een sustainable dekbed van Yumeko is al rustgevend, de geur aan de lakens maakt het nog fijner.

Ach… zo gek is het niet, dat iedereen van andere geuren houdt. Bewust ruiken is goed en iedereen heeft zo z’n favoriete geuren. Dat daar voor mij authentieke Marokkaanse instappers bij horen, is prima. Als je maar regelmatig je geur zintuigen prikkelt met de zee, bloemen, de natuur of geurolie. Benieuwd of jij wel eens bewust ruikt? Doe deze oefening!

1. Zoek een rustig plekje op.

2. Ga zitten, liggen of blijf staan…

3. Ontspan en haal diep adem.

4. Merk of je iets ruikt, vind je dit aangenaam of juist vervelend?

5. Is het een geur die herkent? Waar doet de geur je aan denken?

6. Waar komt de geur vandaan? Van buiten? Of is het een geur van binnen?

7. Is het stof, parfum, wasmiddel, koffie, leer, een lichaamsgeur?

8. Ruik bewust en probeer na te gaan wat je ruikt.

9. Richt al je aandacht op je reukvermogen.

10. Herhaal het ruiken een aantal keer… probeer zo lang mogelijk van een fijne geur te genieten en adem ondertussen diep in en uit.

Waarom ruikt authentiek leer lekkerder dan nieuw leer?
De aangename, autentieke geur van leer lijkt soms ver te zoeken. Dit komt omdat leer in deze tijd op een andere manier wordt gelooid. Vroeger gebeurde looien op een plantaardige manier, tegenwoordig is het een niet natuurlijk proces. Het wordt chroomgelooid waardoor leer juist niet lekker ruikt. Veel ambachtelijke lederen producten worden nog wel op de ouderwetse manier gelooid. Vandaar dat ik de slippertjes uit Marokko zo lekker vind ruiken. Er zijn trouwens ook veel parfums met noten van leer.

parfum leer
Leather Oud, Eau de Parfum, €208 Floris via Skins Cosmetics