Mannen onthoud: jouw vrouw vindt het wél fijn als je mee helpt met de kerstinkopen

Brits onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen gemiddeld 300 uur besteden aan de voorbereidingen op de kerst. Dat is ongeveer 38 dagen. Flinke klus. Vooral als je die in je eentje moet klaren. Want gek genoeg ontpoppen vooral vrouwen zich tot heuse event managers als het aankomt op festiviteiten rondom de feestdagen. De man hangt er maar een beetje bij. Denkt niet mee. En ja: dat is mega irritant.

Dat vrouwen van shoppen houden is geen excuus heren. Want een cadeau aanschaffen voor schoonmoeder blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Net als het bedenken en voorbereiden van DRIE kerstdiners. Alleen al de boodschappen doen in deze drukke tijden, is een hels karwei. Vrouwen hebben vaak een uitgewerkt plan voor de jacht en weten precies waar ze moeten zijn voor de beste prijs/kwaliteit verhoudingen. Alles wat je goed plant, zorgt voor minder stress en daarom verloopt het soepeltjes.

Pakezel? Dat doe je zelf
Ook mannen hebben uitgewerkt plan hebben voordat ze op jacht gaan. Maar omdat ze wachten tot het laatste moment is de kans groot dat ze zonder buit naar huis keren. Daarom worden ze gedwongen om alvorens met de vrouw op stap te gaan. Omdat vrouwen précies weten wat ze willen, hobbelen ze er maar een beetje achteraan. De druk voor de man is nog niet hoog genoeg om echt toe te slaan. Denk aan de oertijd, toen gingen mannen ook pas jagen wanneer het écht nodig was, terwijl vrouwen allang hun voedselvoorraad hadden aangevuld. Dit verschil zorgt ervoor dat mannen in de supermarkt als pakezels achter vrouwen aanlopen. Terwijl ze dit zelf kunnen veranderen, echt.

Neem initiatief en begin op tijd
Kijk. Het punt is: vrouwen houden niet van last minute aankopen. De stad is dan nóg drukker en de kans is groot dat de helft al is uitverkocht. De supermarkt is een slagveld rondom de kerst en vrouwen vermijden dit terreur liever op zulke dagen. Toch doen ze de boodschappen vaak zelf en dat komt omdat mannen eindeloos uitstellen. Eigenijk moet de vrouw dus écht het kerstmenu aan zijn lot overlaten. Als er niks op tafel komt, kun je altijd nog met een beschuldigende vinger naar de man wijzen. Toch? Als je wilt dat de man meer tijd besteedt aan jullie december festiviteiten: let him go.