Man wijst vrouwen erop dat ze niet mogen zeuren over tampon prijzen omdat ze er maar 7 per maand nodig hebben

We hebben hier een typisch geval van ‘mainsplaining’ te pakken waarbij een man probeert vrouwen inzichtelijk te maken, zonder enige moeite te nemen om zich ook maar iets beter in vrouwen te verdiepen. Je wordt gewoon ongemakkelijk van dit soort uitspraken waarbij een man beweert dat vrouwen zeuren over hun menstruatie en in dit geval zelfs over het gebruik van tampons of maandverband.

Afgelopen week was de Womens March in Nederland en alhoewel ik niet per se feministisch ben, is het blijkbaar echt wel nodig om voor onszelf op te komen. Lees even mee…

tampons maandverband

Bron: Bored Panda

Deze man heeft een nogal schrijnende mening over een situatie die hij nooit zal ervaren, iets waar vrouwen wél een groot deel van hun leven mee te maken krijgen: de menstruatie. Hij beweert dat vrouwen zeuren over de kosten die ze maandelijks kwijt zijn aan tampons of maandverband. Hij beweert dat vrouwen maar 7 tampons per menstruatie nodig hebben en dan zijn er ook nog uitzonderingen met een “extra juicy uterine lining” (iets in de trant van een extra sappige baardmoeder wtf?) die ruim mogen nemen, laten we zeggen: 10 tampons. Dus dat zouden per jaar ongeveer 90 tampons zijn? Eh…hello!

Feiten over menstruatie 

Om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoeveel tampons ik gebruik. Dus na wat research blijken het er toch 10.000 in je leven te zijn. De meeste vrouwen zijn toch 5 dagen ongesteld en gebruiken minimaal 4 tampons per dag. Reken maar uit…

Ook zijn er vrouwen die helemaal nooit tampons gebruiken en veel liever maandverband gebruiken. Of een menstruatiecup die je maar liefst 12 uur tegen doorlekken beschermt.

Wat maakt het eigenlijk ook uit? Geen enkele vrouw is hetzelfde en elke vrouw bepaald zelf hoe regelmatig ze tampons, maandverband of menstruatiecups vervangt. Bij de een is de menstruatie stukken heftiger dan bij de ander. Er valt dus helemaal geen tampon eh touw aan vast te knopen!

Tampons en andere manieren om je menstruatie op te vangen worden in veel landen nog gezien als een luxe- en dus onnodig product. De belasting die je daarom moet betalen over deze sanitaire producten is vaak belachelijk hoog. Logisch dat er veel mensen zijn die protesteren tegen de hogere prijzen van maandverband en tampons. Ongesteld zijn is biologisch bepaald en niet echt een keuze toch? In Canada betalen vrouwen daarom sinds 2015 geen belasting meer, iets waar vrouwen over de hele wereld nog steeds voor vechten. In de VS is besloten om gratis tampons en maandverbanden te financieren voor onderwijsinstellingen omdat veel meisjes anders verzuimden omdat ze geen tampons konden betalen. En dan hebben we het over Europa, maar wat denk je van derde wereld landen? Daar is maandverband zelfs nu nog schaars. Dus MAN! Waar lul je over in je stukje dat je klakkeloos de wereld in stuurt?