Maaien als een pro: tips en tricks voor een perfect gemaaid gazon

Een goed gemaaid gazon is de eyecatcher van de tuin. Er is niets zo mooi als een strak groen gazon om lekker op te spelen, zonnen en picknicken met vrienden en familie. Zo’n perfect gazon lijkt misschien simpel, maar er gaat meer werk in zitten dan je misschien denkt.

Een mooi gazon vergt de juiste tools, tijd, liefde en geduld. Om jouw gazon te laten stralen heb je een kwalitatieve grasmaaier nodig, deze kun je vinden bij Welkoop. Een goede grasmaaier zorgt ervoor dat je gazon er strak bij ligt zonder ongelijke stukken.

Maai goed en regelmatig

Het perfecte gazon moet goed onderhouden worden. Dit begint met goed maaien met scherpe messen. Botte messen trekken het gras uit in plaats van het te knippen en zo krijg je dus kale plekken in je gazon. Dat moet juist voorkomen worden. Vervolgens is het belangrijk om je gazon niet te kort te maaien. Kort gras droogt sneller uit en zeker in droge maanden is dit gevaarlijk.

Maai je gras ook regelmatig. Hoe vaker je maait, des te beter voor je gazon. Dit stimuleert de groei van je gazon en voorkomt het groeien van onkruid. Een andere optie om je gazon te beschermen tegen onkruid is door kalk te kopen.

De juiste tools

Het belang van een kwalitatieve grasmaaier is al benoemd, maar met enkel een grasmaaier kom je er niet. Een ultiem strak gazon heeft meer tools nodig. Denk bijvoorbeeld aan een grastrimmer. Als je een gazon hebt dat niet in een perfecte vierkant of rechthoek loopt, dan is een grastrimmer echt een must.

Zo kun je de moeilijke hoeken en randjes toch ontzettend strak en mooi uit laten zien. Je kan ook nog een grasschaar gebruiken voor lastig te bereiken plekken en moeilijke hoeken. Met zo’n grasschaar kun je heel precies te werk gaan voor het beste resultaat.

Wanneer wel en niet maaien?

Zoals gezegd is het belangrijk om je gazon regelmatig een goede knipbeurt te geven. Hierop bestaan wel uitzonderingen. Het is belangrijk om te weten wanneer je je gras moet maaien en ook zeker wanneer je dit niet moet doen. Ten eerste moet je tijdens warme, droge dagen absoluut niet je gras gaan maaien.

Als het gras te kort is zullen de wortels en de grond te erg uitdrogen. Dan krijg je lelijke, droge plekken in je gazon en dat wil je natuurlijk niet. Als het nat weer is, is het ook beter om je gras niet te maaien. Het gras plakt dan aan elkaar, waardoor het lastig is om een egaal gazon te krijgen.