Liefheid is het mooiste cadeau om een ander te geven

Onze wereld verandert en dit gebeurt in een razendsnel tempo. Soms is het een uitdaging om even stil te staan en om bewust te voelen hoe een ander zich voelt. We zijn ten slotte allemaal veel met onszelf bezig. Toch is er niets mooiers dan een act of kindness in december. Het cadeau waar iedereen op wacht.

1. Neem de telefoon op wanneer iemand belt

Mensen zijn gemaakt om te communiceren met stem en lichaamstaal. Emails en berichten zijn effectief maar niet als het gaat over écht verbinding maken met een andere persoon. Heb je ooit gemerkt dat je, wanneer je je down voelt, stukken beter voelt na een belletje? Daar kunnen 50 Whats App berichten echt niet tegenop. Helaas wordt de drempel om te bellen voor veel mensen steeds hoger. We zijn zo gewend om berichten te sturen dat het bijna eng wordt om te bellen. Eeuwig zonde. Vroeger belde ik vriendinnen om iedere scheet, tegenwoordig App ik liever. Behalve als ik down ben of wanneer er iets ergs gebeurt: dan pak ik wél de telefoon. Júíst omdat een stem zoveel meer zegt dan een paar getypte woorden. Bemoedigend, troostend, opbeurend of enthousiast. Gevoelens komen oprechter over als je elkaar spreekt en soms is het fijn om zomaar even te bellen.

2. Leg de telefoon neer
Dit betekent de verloren kunst van het luisteren weer onder de knie krijgen! Het is erg moeilijk om je te concentreren op een ander als je om de minuut op je telefoon koekeloert. Behalve het feit dat het gemanierd is om gefocust naar een ander te luisteren, is het tegenwoordig ook bijzonder om je onverdeelde aandacht aan een persoon te schenken. Let maar eens op: we zijn allemaal met honderd dingen tegelijk bezig en het komt regelmatig voor dat we dingen daardoor niet horen. Denk maar eens na: hoe vaak vertel jij iets waarna iemand alsnog naar de bekende weg vraagt? Het is niet fijn als je iets belangrijks vertelt en de ander maar met een half oor luistert. Dan krijg je vanzelf het idee dat jou verhaal er niet toe doet. Luisteren is belangrijker dan spreken en daarbij is focus de sleutel tot succes. Oprecht luisteren kost weinig moeite maar je moet het jezelf wel aanleren!

3. Lach
Het leven kan erg hard zijn. Een van de simpelste manieren waarop je een ander een beetje liefde kan geven, is door een lach. Misschien wissel je geen woord maar doormiddel van die lach laat je wel weten dat je iemand ziet en dat je het de moeite waard vindt om een connectie te maken. Al is het maar voor een paar seconden. Lachen is niet alleen liefdevol naar een ander, je wordt er zelf ook beter van. Als je lacht trek je positiviteit aan! Oefen het maar eens: lach naar iedereen die je ziet en men lacht terug. Als je op zoek bent naar verbinding is lachen dé manier.

4. Huil
Ik heb niet meteen het gevoel dat huilen dé manier is om iemand een beetje liefde te geven. Toch is het zo. Niets is zo intens als een huilbui met iemand delen en het is een emotie die we steeds vaker wegstoppen. Huilen is pure authenticiteit en om dit met iemand te delen geef je jezelf bloot. Dit blijkt in de praktijk vrij ingewikkeld want we (vooral mannen) leren al jong dat huilen nergens goed voor is. Vaak gaat huilen gepaard met een gevoel van schaamte… hoe vaak hou jij je tranen wel niet in? Wanneer je gekwetst bent, rouwt om iemand of omdat het gewoon even niet zo lekker gaat, tranen mogen er zijn! Het neemt de pijn niet weg maar het helpt wel bij de verwerking. Huilen is een pure emotie en het maakt je niet zwak of minder als persoon.