Het leven is niet eerlijk. Hoe ga je om met onrecht?

Iemand zegt iets of er valt iets voor waarvan jij denkt: ‘Ja maar dat klopt niet!’ of ‘Dat is niet eerlijk’. Opeens word je overladen met emoties en ben je boos en teleurgesteld tegelijkertijd. Onrecht doet pijn en is ongelofelijk vermoeiend. En toch krijgt iedereen er mee te maken want veel mensen zijn niet eerlijk.

Wanneer iets naar mijn mening niet eerlijk is, raakt mij dit enorm. Oneerlijkheid is namelijk iets wat je tot in je diepste raakt maar waar je niks tegen kunt doen. Júíst omdat het zo oneerlijk is voelt het als een klap in je gezicht. In deze situaties is het moeilijk om normaal te reageren want je bent verontwaardigd en wordt overspoeld door ongeloof. Alle reacties die je gaat geven, zijn fout. De situatie is namelijk al fout omdat iemand anders het nodig vindt om dingen te verdraaien of verdoezelen en daar kun jij niks aan doen.

Oneerlijkheid komt altijd met machteloosheid. Je vraagt jezelf af waarom deze persoon zo iets naars doet en daar krijg je geen antwoord op. Ondertussen maal je verder in jouw hoofd en blijf je gissen naar een waarom. Eindeloze gesprekken met wie het maar wil horen of met jezelf lossen het probleem niet op. In situaties van oneerlijkheid moet je opkomen voor jezelf! Precies dat vind ik lastig en met mij nog veel anderen. Opkomen voor iemand anders is geen probleem maar als je jezelf moet verdedigen, dan voelt het ingewikkelder. Als je opkomt voor jezelf stel je een ander teleur en vaak volgt er een discussie of conflict. Het is veel makkelijker om je aan te passen aan een ander maar dit voelt niet goed!

Vooral hoogsensitieve mensen hebben moeite met onrecht
Als je ook maar een tikkeltje hoogsensitief bent heb je meer moeite met onrechtvaardigheid. Opkomen voor jezelf is vaak niet je sterkste kant. Het liefste wil jij je altijd aan passen aan de situatie maar daardoor maak je het alleen nog maar erger. Mensen zullen dit tegen je gebruiken en er word je vaker onrecht aangedaan. Dit doet pijn, zorgt voor stress en het is een trap op jouw ziel. Jouw diepste gevoel is geraakt en met dit zelfde gevoel moet je leren opkomen voor jezelf.

Zo kom je op voor jezelf
Zodra je voelt dat er iets oneerlijks gebeurt, mag je laten merken dat dit je raakt. Toon emoties! Word boos, huil of lucht je hart bij een vriend of vriendin. Het belangrijkste is dat jij jouw emoties niet wegdrukt en dat je ze er laat zijn. Als de ergste emoties wegebben en jij weer een beetje rustig wordt, ben je beter in staat om de situatie te relativeren. Wat gebeurde er? Waarom raakt het je zo? En wat zegt dit over jou? Bedenk wat jij belangrijk vindt om te doen in deze situatie zodat je in alle rust kunt reageren. Zonder de heftige emoties op de voorgrond is het stukken eenvoudiger om tot inzichten te komen waar je later geen spijt van krijgt. Het is juist goed om te zeggen wat jij vindt zélfs als je weet dat de ander het daar niet mee eens gaat zijn. En als je niks zegt en het erbij laat is het ook goed, als je er maar van leert en niet blijft zitten met een gevoel van onvrede.