De lekkerste wijnen bij gerechten met wintergroenten 

Begin het nieuwe jaar goed en investeer in een gezonde leefstijl met als basis lekker veel groenten en fruit. Wintergroenten uit het seizoen zijn ontzettend gezond en vol van smaak. In een ovenschotel, gegrild, door de soep of door een pasta, je kunt er alle kanten mee op.

Winterse seizoensgroenten uit Nederland zijn bijvoorbeeld wortel, boerenkool, witlof pastinaak, pompoen of winterpostelein. Deze gerechten met groenten in de hoofdrol worden nog lekkerder met een goed glas wijn erbij.

Wijnen en wintergroenten

Om je te helpen met het maken van een wijnkeuze, hebben we bij elke winterse groente een paar mooie wijnsoorten geselecteerd.

Boerenkool

Lekker voedzaam en echt Nederlands: stamppot boerenkool met spekjes. Boerenkool is vrij stevig en machtig en gaat daarom perfect hand in hand met een fruitige, rode wijn met genoeg body en wat peperige aroma’s. Een uitstekende partner is bijvoorbeeld Malbec, een kruidige Syrah of een rode wijn uit de Languedoc.

Pastinaak en wortel

Wortels en pastinaken hebben een vrij uitgesproken, zachte en zoete smaak. Hier past een stevige witte wijn bij met fruitige tonen, zoals bijvoorbeeld Viognier. De aardse licht anijsachtige aroma’s van gekookte of geroosterde winterpenen en pastinaak kunnen ook goed gecombineerd worden met een lichte rode wijn met niet te veel tannines, zoals Pinot Noir of een romige Sangiovese.

Wijn bij pompoen

Muskaat- of spaghetti pompoen en flespompoen zijn heerlijk door de soep, maar ze smaken ook verrukkelijk als je ze roostert in de oven. De romige zachte smaken van pompoensoep gaan goed samen met volle witte wijn zoals Chardonnay, maar ook met een lichte, romige rode wijn zoals Tempranillo. Geroosterd uit de oven smaakt de pompoen heel zacht en nootachtig, en is hij heerlijk samen met een glaasje droge Rosé wijn.

Winterpostelein en snijbiet

Iets minder bekende groentesoorten maar oh zo smaakvol: winterpostelein en snijbiet. Winterpostelein en de stengels van snijbiet zijn heerlijk door de salade maar ook om te roerbakken of wokken met andere groenten zoals prei en tuinbonen. Daarnaast zijn deze bladgroenten ook erg lekker om op het laatst toe te voegen aan een risotto of pasta met groene groenten. Winterpostelein is knapperig, verfijnd en ietwat scherp.

Omdat de bladgroente ook een zuurtje heeft matcht hij perfect met een witte wijn met frisse, opwekkende zuren zoals Chenin Blanc. De smaken van snijbiet zijn aards en doen een beetje denken aan spinazie. Lekker met een rijpe witte wijn zoals Chardonnay of met een soepele Merlot.

Witlofschotel

Witlof met kaas en ham uit de oven: nog zo’n fijn klassiek Nederlands wintergerecht. Lekker met gebakken krieltjes en een glas witte wijn. Omdat witlof een kenmerkend bittertje heeft gaat hij goed samen met een milde frisse wijn zoals Pinot Blanc. Ook een houtgerijpte Chardonnay smaakt uitstekend bij een witlofschotel.

Samengevat: verwen je smaakpapillen met een van deze heerlijke gerechten met
wintergroenten en een bijpassend glas wijn!