Dit is waarom je vanaf nu ‘ja’ zegt tegen koud douchen

Ijskoud douchen als kickstart van je (werk)dag. Of we van lotje getikt zijn? Tja, een hobby zal het niet worden, want bijna niets zo lekkers als wakker worden met een warme douche. Maar als je leest wat voor voordelen een koude douche van een paar minuten op je lichaam en geest heeft, dan geef je met liefde straks die douchekraan een zwieper. Een zwieper naar standje ‘blauw.’ Lees hier waarom koud douchen het proberen waard is.  

Koud douchen in de ochtend, vet lekker!

Kijk, dat je niet staat te springen om een koude douche te nemen, die snappen we. Maar wat als je weet wat voor voordelen het voor jezelf en het milieu heeft? Dan wil je wel! De benefits van koud douchen, hier komen ze:

#1 Energieke oppepper

Die koude douche hè, die geeft je een opkikker. Een energieboost waar je de hele dag van profiteert. In een vingerknip ben jij wakey-wakey. En nee, dan hoef je geen douchesessie van tig minuten te houden. Neen. Een paar minuten is al genoeg. De brrrr zorgt voor meer adrenaline, en meer prikkels op je huid die een seintje aan je hersenen geven. Hoezo wakker worden met een warme douche? En leuke bijkomstigheid: het zorgt ook voor extra endorfine, het gelukshormoon!

#2 VET!

Love handles, kipfiletjes of buikvetjes. Vet houdt ervan om zich op die plekken te settelen. En je voelt ‘m vast al aankomen, ook hier kan koud douchen to the rescue komen. Want die kou zorgt ervoor dat je je stofwisseling op standje ‘GO’ zet. Hierdoor verbrand je niet alleen extra calorieën – altijd fijn -, maar ook vet. Essentieel vetten – ons bruine vet – die door een koude douche extra worden aangemaakt. Volgens onderzoek kan dat bruine vet vervolgens de witte, ongezonde vetjes doen afnemen. Yehesss!

#3 Let’s flow

Koud douchen laat je lichaam – je zou het niet denken (wink wink) – even goed ‘schrikken.’ Een stressfactor. En lees je stress, dan denk je vast al snel dat je daar verre van moet blijven. Nee hoor. Juist door te wennen aan die dagelijkse, koude stressfactor leert je lichaam er beter mee omgaan, en des te beter word je er tegen bestand.

Daarbij verwijdt en vernauwd die schrikreactie van het koude water je bloedvaten, waardoor je bloed sneller door je aderen gaat stromen. Een versnelde bloedsomloop en een verhoogde hartslag dus. En dat betekent een positieve impact op een eventuele te hoge bloeddruk en aderverkalking. Let wel op: mensen met hartproblemen, doe voorzichtig met te koud douchen.

#4 Koud douchen x cooling down

Onder de koude douche stappen nadat je jezelf in het zweet hebt gewerkt, is waarschijnlijk niet iets waar je letterlijk en figuurlijk om staat te springen. Wacht maar! Onderzoek laat namelijk zien dat een koude douche zorgt voor een beter herstel van je spieren, ontstekingen en blessures kan voorkomen, effectiever is dan een cooling down en zorgt voor betere prestaties bij je volgende training. Winning! 

#5 Blijmaker voor milieu en cententas

Waar je normaal tij-den onder de warme douche zou kunnen blijven staan, zal dat met een koude douche een ander verhaal zijn. Vooral in het begin. En daarmee bespaar je niet alleen veel water – bye bye waterverspilling -, maar ook energie. Koude spetters hoeven niet te worden opgewarmd, en dat bespaart moneys!