Koken als meditatie

Op reis in Bali ontdekte ik dat gezond eten lekker én rustgevend kan zijn. In het plaatsje Ubud bleef ik langer dan verwacht omdat deze plek zo fijn aanvoelde en het eten erg goed was. Gezond en verrukkelijk eten, overal kreeg je het op je bord. De vegan keuken met verse ingrediënten is in Bali niet moeilijk te vinden. Overal waar je gaat zitten, kun je iets gezonds én ongelofelijk lekkers bestellen. Je snapt dat ik helemaal geïnspireerd terug keerde naar Nederland.

Omdat ik minder suiker en gezonder at voelde ik me energieker en geconcentreerder. Daarnaast was het in Bali logisch om de dag met yoga te beginnen, in Nederland is er geen tijd om elke dag een yogales te volgen. De concentratie en focus die ik toen had, ervaar ik nu als ik aan het koken ben, dat moet iedere dag gebeuren en het is fijn om even offline te gaan in de snelle wereld waarin we leven.

Want na een dag achter mijn laptop is het een verademing om even totaal iets anders te doen: koken. Het liefst kook ik voor mijn man, vrienden of familie maar zelfs als ik alleen ben, doe ik mijn best. Je bent wat je eet en het liefst doe ik zoveel mogelijk met groenten. Hoe lekker iets wordt hangt vooral af van de kwaliteit van de producten, de versheid, de specerijen de combinaties en de tijd die je erin stopt. Probeer eens niet ‘vlug vlug’ een maaltijd op tafel te toveren maar neem de tijd! Ik ben blij dat ik goede apparatuur hebt waardoor alles soepel verloopt… ik zou niet zonder mijn Smeg keukenmachine kunnen. De Smeg staafmixer is overigens ook onmisbaar! Verder zijn er nog een paar tips waardoor je van het koken een meditatieve bezigheid maakt.

1. Vergeet je ademhaling niet
Het is altijd goed om op je ademhaling te letten. Adem diep in door je neus en uit door je mond… als je dit dagelijks een paar keer bewust doet, ontspan je je lichaam eerder.

2. Focus je volledig op het koken 
Koken eist vaak de volledige aandacht op, probeer je gedachten niet te laten dwalen. Focus je op de activiteit waar je mee bezig bent en laat je niet afleiden door prikkels van buitenaf.
smeg5

3. Leg je telefoon in een andere ruimte
Een recept kun je printen of uit een kookboek halen, daar heb je je telefoon niet voor nodig. De enige apparatuur die welkom is in de keuken is die van Smeg! Een staafmixer, een keukenmachine, snijplanken en mesjes zijn nuttig op dit moment en de rest laat je nu even links liggen.

4. Gebruik de juiste tools
Er is niks zo irritant als ergens op mis grijpen als je aan het koken bent. Bereid je gerecht goed voor en daar horen ook de tools bij die van pas komen. Denk aan een knoflookpers, ovenhandschoenen, aardappelschilmesjes, schaaltjes en de keukenmachine of staafmixer.

smeg6

5. Zorg dat de keuken opgeruimd is
Werke in een nette en schone keuken helpt je om de focus op het koken te houden en het zorgt voor overzicht. Was de dingen die je gebruikt hebt af en berg ze op. Dit zorgt voor een hoop rust tijdens het koken.

6. Ruik, voel en bekijk tijdens het koken
Alle ingrediënten zijn anders, ervaar dit. Texturen, geuren en vormen zijn voor dat je ze bijvoorbeeld in de keukenmachine van Smeg gooit anders dan wanneer ze eruit komen. Neem deze veranderingen waar en ervaar hoe ze stuk voor stuk blenden met de rest van het gerecht.

smeg2

7. Proef tijdens het koken
Lekker en noodzakelijk! Als jij kookt moet je proeven om te weten wat je je gasten voorschotelt. Soms kan de maaltijd net een beetje meer pit gebruiken. Af en toe een hapje nemen voorkomt een pot zout op tafel. Indien nodig kun je je soep of stoofschotel extra smaak geven door bijvoorbeeld nog een pepertje fijn te hakken in de keukenmachine.

Haast je niet
Koken kost tijd. Om curry’s, pasta’s of schotels te bereiden heb je geduld nodig en ze worden alleen maar lekkerder hoe langer je wacht. Hoe meer tijd erover heen gaat, hoe beter de smaken zich kunnen ontwikkelen.