Klim op je vouwladder en geef kunst een mooie plek in huis

Een kunstwerk is altijd een reflectie van smaak en stijl. Hoe geef je jouw kunst een goede plek in huis? En waar moet je op letten wanneer je kunst gaat ophangen of neerzetten? Enfait geeft tips!

Kunst is vaak de finishing touch in jouw interieur. Doormiddel van kunst geef je jouw interieur een unieke eigen twist. Want kunst is altijd persoonlijk en wat de een beeldig vindt, is voor de ander afschuwelijk. Al heeft de beleving van kunst ook voor een deel te maken met het exposeren van het werk. Door kunst op de juiste manier op te hangen en goed te belichten, komt het beter tot zijn recht.

Zo geef jij jouw kunst een mooie plek in huis

First off all: bepaald in welke ruimte jij jouw schilderij op wilt hangen. Waar komt het werk het meest tot zijn recht? En waar geniet je er het meeste van? Past het perfect in de woonkamer of is het meer een ding voor in de keuken? Laat iemand anders het kunstwerk tegen de muur houden en bepaal of het goed voelt. Ook niet onbelangrijk: hoe werkt het kunstwerk met andere objecten in de ruimte?

• Wanneer je een mooie plek in huis gevonden hebt, is het belangrijk om de hoogte van het schilderij te bepalen. Hang het niet te hoog op want als je zit wil je er ook van kunnen genieten.

• Heb je meerdere kunstwerken? Dan is het belangrijk om te zien wat er gebeurt in een groep. Je kunt dit doen door de schilderijen op de grond naast elkaar te leggen en op die manier te schuiven. Wanneer de kunst eenmaal hangt is dit een stuk lastiger. Bepaal ook of je gaat voor symmetrie of juist een speelsere indeling. Wanneer meerdere schilderijen een rechthoek of vierkant vormen, creëert dit rust.

• Hang je kunstwerk nooit boven een kleiner meubelstuk. Een schilderij breder dan de bank komt boven de bank niet tot zijn recht. Heb je een kastje van een meter breed? Dan is een schilderij van twee meter daarboven geen gezicht. Daarnaast is het belangrijk om minimaal vijftien centimeter ruimte tussen het kunstwerk en het meubelstuk te houden.

• Wist je dat je een schilderij nooit te dicht bij een warmtebron moet hangen? Een open haard of radiator kunnen de kleur en kwaliteit van het kunstwerk beïnvloeden. Zelfs UV straling kan een negatief effect hebben voor jouw schilderij.

• Gebruik de juiste tools om het kunstwerk op de hangen. Heb je een vouwladder of huishoudtrap? Gebruik deze dan. Zeker wanneer je de kunst vanaf het plafond naar beneden wilt laten komen doormiddel van een kunst ophangsysteem is een vouwladder geen overbodige luxe. Gebruik een goede boor en stevige pluggen. Ben je hier zelf niet zo handig mee? Vraag dan een vriend, familielid of buurman. Het zou zonde zijn als de boel naar beneden dondert.

• Meten is weten! Zeker wanneer je meerdere werken aan dezelfde muur hangt is het belangrijk om zorgvuldig op te meten waar ze komen te hangen. Vergeet niet met een potloodje de plaats van de spijker te markeren.

• Kunst hoeft niet altijd te hangen. Soms is het juist erg mooi wanneer een kunstwerk op een zoggel of sidetable staat. Misschien heb je meerdere werken die je op deze manier tentoonstelt. Kunst neerzetten is een prima optie! Het is net wat jij kiest. Het belangrijkste is dat je jouw aangeschafte parel een plek geeft. Kunst mag gezien worden en nóóit in de kast blijven staan.

Lees ook het interview met kunstenares Maja Krstic