Kinderlijk gedrag? Het is oké

Ren jij ook wel eens door het huis of praat jij met een gek stemmetje tegen jouw geliefde? Veel mensen vinden dit kinderachtig. Net als fantaseren of jezelf aanstellen. Toch zijn deze emoties ergens goed voor. Baby’s en jonge kinderen hebben namelijk meer fantasie dan men denkt en ze zijn volgens Alison Gopnik, filosoof en hoogleraar ontwikkelingspsychologie zelfs gewetensvoller dan volwassenen.

Kinderen vangen meer signalen op uit hun omgeving, ze zijn alerter en ontdekken de wereld voor het eerst. Ze hebben nog geen oordeel. Het begin van het leven is een grote ontdekkingsreis. Volwassen mensen daarentegen zijn meer bezig met hun ratio, ze denken meer dan dat ze doen en weten alles al. Hierdoor blokkeren ze creativiteit en vindingrijkheid. Ze komen vast te zitten in bepaalde patronen en deze zijn moeilijk te doorbreken als je je niet af en toe laat gaan. Soms is het beter om ergens blanco in te gaan om op deze manier meer te leren.

Het kind in jezelf
Een brede kinderlijke kijk op de wereld brengt je nieuwe inzichten. Onze waarheid is niet de enige, er valt altijd wel iets te ontdekken. Maar hoe creëer je deze kijk op de wereld? Wellicht helpt het om je af en toe anders te gedragen dan dat er verwacht wordt. Schreeuw, ren, zeur als je je zin niet krijgt of huil als je verdrietig bent. We moeten ons inhouden omdat dat van ons verwacht wordt. Het ziet er gek uit als er opeens een volwassen persoon in het wild rondrent, toch is het bevrijdend. Ouders die nét kinderen hebben worden vaak – naast heel moe – ook weer creatiever. Ze zien de de wereld door de ogen van hun kind en gaan mee in hun fantasie. Het innerlijke kind komt weer naar boven en dat levert vaak mooie inzichten op. Zéker in een wereld waarbij er zoveel van ons verwacht wordt.

“Je lijkt net een kind”
Hoor jij wel eens: “Je lijkt soms net een kind” of “Gedraag je eens normaal” dan ben jij gezegend met kinderlijk gedrag. Waarom zou je de lichtheid van het leven niet omarmen? Met een onbevangen blik zie je meer kansen en omdat je niet bang bent om te falen, grijp je ze eerder. Kinderlijk gedrag is trouwens iets anders dan kinderachtig gedrag, dit laatste is ronduit irritant en helpt je niks.