Nu al je kerstboom optuigen maakt je een gelukkiger mens

Kriebelt het bij jou al om de kerstverlichting op te hangen? En een kerstboom op te tuigen? Doen! Psychologen zeggen dat je er gelukkiger van wordt als je nu al in de kerstspirit bent.

Psychoanalist Steve McKeown vertelt aan de Britse UNILAD waarom je gelukkiger wordt van alles dat met Kerst te maken heeft: “In een wereld vol stress en angst houden mensen ervan om aan dingen te denken die hen gelukkig maakt. Kerstversieringen doen denken aan je jeugd. Je denkt bewust of onbewust terug aan het magische gevoel van opwinding dat je vroeger tijdens kerstmis voelde. Door je huis te decoreren met kerstversieringen word je aan dat gelukkige gevoel herinnerd.”

Psychotherapeut Amy Morin vult de verklaring van McKeown aan: “Voor velen is het vroegtijdig versieren van hun huis een manier om hun kindertijd te herdenken. Het is een bitterzoet gevoel. De feestdagen kunnen een aandenken zijn aan de tijd dat een geliefde nog leefde.”

Dat kan overigens ook een keerzijde hebben en dat je je er ongelukkig door voelt, in dat geval zou ik je gewoon adviseren om lekker de Kerstperiode in Nederland te ontvluchten en een zonvakantie te boeken. Iets dat ik stiekem het liefste doe, want in mij zit toch echt wel The Grinch omdat ik echt totaal niks voor Kerstmis voel. Wat mij betreft blijven alle kerstballen, lichtjes en de kerstboom gewoon nog in mijn berging staan tot volgend jaar.