Je ultieme zonbeschermingsguide

Volgens het National Cancer Institute, is het aantal nieuwe melanoom gevallen sinds de jaren zeventig verdrievoudigd (NCI 2017). Net zo alarmerend is het sterftecijfer aan melanoom, dat ook sterk gestegen is. De exacte oorzaak van melanoom is nog niet bekend, en de reden voor de sterke toename van het incidentie- en sterftecijfer blijft onduidelijk.

Wetenschappers hebben een aantal risicofactoren geïdentificeerd die de kans vergroten om huidkanker te ontwikkelen: het gebruik van zonnebanken, familiaire aanleg, het aantal moedervlekken dat je hebt, een lichte huid, sproeten, blootstelling aan UV-straling en ernstige verbranding door de zon (CDC 2014).
Een beangstigend feit is dat we slechts drie van zeven van deze risicofactoren kunnen beïnvloeden. De eerste beïnvloedbare factor is het gebruik van zonnebanken en zonnehemels waar in Nederland nog veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. Zonnebanken en zonnehemels geven schadelijke UV-straling af.
Een bezoek aan de zonnebank is een gevaarlijke manier om bruin te worden, omdat deze het risico op kanker aanzienlijk verhoogt. De mate van UV-straling die door de apparaten worden uitgestoten, kan tot zes keer zo sterk zijn als de heetste zomer zon rond het middaguur. Recent (11 april) verscheen er op de NOS een nieuwsbericht over. Ook Nederland wordt hiervan steeds bewuster.
Onderzoek toont aan dat mensen die de zonnebank gebruiken voor de leeftijd van 35 jaar 59% meer risico lopen op melanoom dan degenen die geen zonnebank gebruiken (Sunsmart.com.au)
Vanwege de schadelijke gevolgen, heeft de Australische regering in 2015 het commerciële gebruik van zonnebanken verboden, waardoor ze nu illegaal zijn in alle staten. Ondanks dat de Australische regering deze beslissing gemaakt heeft, is het gebruik ervan in de meeste landen nog steeds legaal.
We begrijpen dat 8 maanden van het jaar onder de koude grijze lucht leven met een daarbij behorende bleke winterhuid geen pretje is! Een veiligere manier om bruin te worden is door middel van het gebruik van een niet-giftige tanning lotion of crème.

Eco Tan is ons favoriete niet giftige tanning merk. Door gebruik van 100% natuurlijke, biologische ingrediënten krijg je een natuurlijke bruine look in plaats van het chemische oranje alternatief! Deze collectie heeft al vele beauty awards gewonnen! Eco Tan geeft je de ultieme zomerhuid. Van een sun-kissed glow tot en met een diepe bruine kleur, zonder het risico schade aan de huid op te lopen.

eco tan

Ernstige zonverbranding verdubbelt gemiddeld het risico van een persoon om melanoom te ontwikkelen als deze meer dan vijf keer door de zon verbrand is (Skincancer.org). We kunnen onze kans op ernstige zonverbranding verminderen door het gebruik van zonnebrandcrème met een SPF 30+ of hoger.
SPF vertaald zich als de zon beschermingsfactor. Het nummer dat bij de SPF staat is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel langer iemand die beschermd is mét zonnebrandcrème, in de zon kan blijven in vergelijking met iemand zonder bescherming.

Dus als het 10 minuten duurt om te verbranden zonder bescherming, duurt het met:
SPF15 + 150 minuten
SPF30 + 300 minuten
SPF 50 + 500 minuten

Onze favoriete niet-giftige natuurlijke zonnebrandcrème is de Soleo Organics All Natural Sunscreen.
Gemaakt in Australië, heeft een SPF van 30+, is waterbestendig tot 3 uur en irriteert de huid niet. De huid absorbeert de crème gemakkelijk zonder dat het een kalkachtige witte waas achterlaat. Daarnaast bevat het natuurlijke botanische extracten die helpen de huid te hydrateren. Deze zonnebrand is ook goedgekeurd voor de allerkleinste dus 1 tube voor de hele familie! Uitgeroepen tot beste Natuurlijke Zonnebrand door The Environmental Working Group (EWG).
zonnebrand

Blootstelling aan UV-straling: het is belangrijk om op te merken dat de SPF alleen rekening houdt met bescherming tegen UVB zonnestralen en NIET tegen UVA-stralen.

Maar wat is het verschil?
UVB stralen worden het meest in verband gebracht met huidverbranding van de zon als ze de meer oppervlakkige lagen van de huid binnendringen. UVA-zonnestralen kunnen diepere lagen van de huid penetreren en beschadigen, waardoor ze bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering.
We raden je aan voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen zowel UVA als UVB-straling.
Onze belangrijkste tips om plezier in de zon te hebben, terwijl je je blootstelt aan UV-straling zijn:
– Draag altijd een niet-giftige zonnebrandcrème op warme dagen. Het maakt niet uit of de lucht blauw, grijs, bewolkt of zonnig is.
– Draag kleding. Een overhemd, hoed, of broek kan helpen om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
– Plan je dag met de zon in gedachten. De UV-straling van de zon is meestal het hoogst rond het middaguur. Door openluchtactiviteiten in de ochtend of namiddag te plannen, kunt je je blootstelling aan te grote hoeveelheden UV minimaliseren.
– Zoek schaduw of creëer het! Geen bomen op het strand of in het park? Geen probleem! zonneluifels, parasols en tenten zijn goede alternatieven.
– Een zonnebril is essentieel. Het is niet alleen het ultieme mode accessoire, zonnebrillen bieden ook uitstekende UV-bescherming.

Love & Sunshine,
Erin en Floor

Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland