Januari; blues of carte blanche?

De feestmaand december hebben we inmiddels alweer uitgezwaaid en ja, ook de kerstboom is alweer weken uit huis verdwenen. Zonde. Vinden we. Na al die gekte is het nu vooral de bedoeling om weer eens even normáál te doen. Vinden we. En om die goede voornemens nu eens echt na te gaan streven én vol te houden. Vinden we…

Oké, er is natuurlijk niets mis met het stellen van nieuwe doelen. Bovendien werkt het voor de meesten tevens zo, dat ze een groot gedeelte van het jaar bezig zijn met alledaagse zaken zoals werk, hobby’s, een huishouden en oja, óók nog een aardig bezet sociaal leven. De luxe van een break, verre reis of gewoon simpelweg genieten van quality time met vrienden en familie rondom de feestdagen kunnen we ons nu eenmaal meestal alleen permitteren als we die alledaagse dingen doen. En óók dit is waar: we genieten hier nu eenmaal meer van als we er hard voor gewerkt hebben, nietwaar?

Tóch heb ik het persoonlijk altijd best moeilijk als die o zo gezellige en sfeervolle maand voorbij is. We hebben onszelf ondergedompeld in (culinaire) heerlijkheden, gedronken, gelachen, gevierd, foute kersttruien gedragen en glitter in overvloed op de vloer gegooid (en ook zelf weer moeten opruimen by the way). En dan: pats. Boem. Ineens is daar de kille maand januari, waarin het meteen tijd wordt voor serious business.

Ik weet zeker dat deze sentimentaliteit door meerderen gedeeld wordt; zeker als je the most wonderfull time of the year geneigd bent keihard mee te zingen (guilty!). Maar tegelijkertijd weet ook ik dat je er hoog en laag bij kunt springen, lang of kort over kunt mijmeren; het is zoals het is. Er is werk aan de winkel.

Langzaamaan, wanneer januari zich verder vordert, realiseer ik me dat het allemaal best wel meevalt en dat het opzien tegen het alledaagse ritme vervaagt. Het maakt plaats voor het gevoel van versheid. Aan de voet staan van een nieuw jaar waarin nog álles mogelijk is en waarin we ook zelf een groot deel van de regie kunnen voeren. Carte blanche.

En…no worries…die kerstverlichting staat óók in januari nog best goed hoor…