Dit is waarom je zelf succesvoller bent als je andere vrouwen succes gunt

Ondanks de beste intenties, hebben wij vrouwen er een handje van om onszelf met andere vrouwen te vergelijken. Met wat ze draagt, wat voor een werk ze doet en hoe ze haar kinderen opvoedt. Haar talent en haar normen en waarden wakkeren soms een ongezonde drang naar competitie aan. Oke, gezonde competitie kan iets positiefs zijn (zeker als het je aanmoedigt om je dromen na te jagen) maar zodra afgunst of zelfs vergelijking om de hoek komen kijken, is dit niet alleen funest voor je relatie ten overstaande van andere vrouwen maar ook voor jouw eigenwaarde.

Gelukkig hoeft dit niet zo te gaan. In een wereld waar vrouwen nog steeds strijden voor gender gelijkheid op verschillende gebieden, is het onzin om ook nog eens tegen elkaar op te boksen. Andere vrouwen steunen en aanmoedigen maakt je succesvoller want je geeft een voorbeeld en moedigt anderen aan om hetzelfde te doen. Vier elkaars succes! Dit is hoe je van je afgunstige mindset afkomt.

Spreek het uit wanneer je iemand bewonderd
Vrouwen staan erom bekend dat ze streng zijn voor zichzelf en wanneer je een baaldag hebt of weinig zelfvertrouwen, zijn een compliment of lieve woorden genoeg om verschil te maken. Dus de volgende keer dat je iets bewondert, houd je het niet voor jezelf. Zelfs tegen een vreemde in de tram of supermarkt mag je vriendelijk zijn. Vertel ze dat ze een mooie stijl hebben of ontzettend prachtig haar. Je ziet meteen dat er een glimlach op het gezicht verschijnt. Complimenten zijn altijd meer waard wanneer ze onverwachts je kant op komen en hebben altijd een grote impact op iemand. Aan de andere kant is het verstandig om negatieve oordelen (zelfs al is het op Social Media) voor jezelf te houden. Vaak heeft een negatief oordeel met jezelf te maken en niet zozeer met de ander. Opbouwende kritiek is prima maar vergt tekst en uitleg. De meeste vrouwen strooien met destructieve kritiek in de vorm van enkele neerhalende woorden. Júíst online. Lekker veilig maar oh zo nietszeggend.

Steun elkaar verbaal
Ben je het eens met een andere vrouw? Speak up! I know, zwijgen is goud maar spreken in sommige gevallen ook! Laat je stem horen als je ideeën ondersteunt. Elke mening telt en soms kun je met jouw mening de krachten van een andere vrouw versterken. Als iemand ergens voor staat is het oké om erachter te gaan staan met jouw stem.

Wees aanwezig
Soms ontmoet je vrouwen die altijd tijd maken voor creatieve, ondernemende andere vrouwen. Zij zijn degene die altijd op komen dagen als je een lezing geeft of een lancering hebt. Ze spreiden jouw ideeën voort. Show up woman! laat zien dat je er bent en vier belangrijke momenten van een ander samen. Dit is niet alleen fijn en aanmoedigend voor de ander maar ook goed voor je eigen netwerk.

Luister
We zeiden het net al: luisteren is goud. Soms zijn we zo verwikkeld in onze eigen gedachten dat het belachelijk moeilijk is om je aandacht bij een ander te houden. Half luisterend weten we daarna niet meer wat een ander zojuist heeft verteld. Dit is extreem ontmoedigend. Actief luisteren is een kunst en het is nog knapper om deel te nemen aan een conversatie. Dan pas stuur je positieve energie richting de ander waardoor hij of zij zich gewaardeerd zal voelen.

Find your team
Vrouwen hebben de neiging om succes te downplayen. Daarom is het belangrijk dat je op z’n minst één persoon in je leven hebt die ongegeneerd jouw behaalde successen vieren, zelfs al zijn ze nog zo klein. Dit kan je moeder zijn, een zus of je beste vriendin. Vind twee like-minded vrouwen die dezelfde doelen nastreven en spreek af dat je er altijd zal zijn om elkaar te ondersteunen en om dromen te delen. Wil je het eerste hoofdstuk van een nieuw boek schrijven? Of heb je een belangrijke meeting met een potentiële klant? Alles gaat soepeler als je weet dat iemand je steunt.