Dit is waarom ontbijten je vetverbranding blokkeert

“Sla het ontbijt af en toe over” hoor ik voor de zoveelste keer als ik met een voedingscoach over afvallen praat. Voor mijn gezondheid en om lekkerder in mijn vel te zitten, wil ik een paar kilo kwijt. Vooral rondom mijn buik mag er op een gezonde manier wat af. Van huis uit heb ik meegekregen dat je het ontbijt nooit mag overslaan, dat daardoor de stofwisseling niet op gang komt en je het metabolisme vertraagt. Deze overtuiging zit er bij de meeste mensen diep in geworteld maar in de praktijk werkt het anders. Er is namelijk nooit wetenschappelijk aangetoond dat ontbijten de stofwisseling versnelt. Sterker nog: er is zelfs aangetoond dat je dezelfde hoeveelheid calorieën per dag verbrand als je ze in één maaltijd nuttigt of ze verspreid over meerdere eet momenten.

Pas na 3 tot 4 dagen niet eten vertraagt het menselijk metabolisme. Op dat moment kom je in de ‘uithongeringsmodus’ en worden calorieën eerder als voorraad opgeslagen. Je ontbijt overslaan is dus helemaal niet slecht en heeft zelfs vele voordelen! Een poosje rust voor je lichaam en darmen zorgt namelijk voor het volgende:

-Het voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel;
-De insulinegevoeligheid neemt toe, waardoor vetverbranding eerder in gang wordt gezet;
-Je verhoogt het metabolisme in rust waardoor je meer vet verbrandt als je niet aan het sporten bent;
-Je houdt tijd over in de ochtend;
-De darmen krijgen rust en hierdoor worden veel darmklachten voorkomen;
-De hoeveelheid groeihormoon HGH neemt toe;
-Je verlengt je levensverwachting;
-Het stimuleert celvernieuwing.

Pas na 6 tot 8 uur niet eten komt je lichaam in de vetverbrandingsmodus terecht. Je snapt nu dat vasten goed is voor je figuur en tal van andere gezondheidsvoordelen heeft. Voor mij heeft het een positief effect. Ik merk dat ik kilo’s kwijt raak en de hele dag door energieker bent. Ook heb ik minder honger dan wanneer ik wél ontbijt. In het weekend ontbijt ik wel normaal, anders is het effect van intermittent fasting weg. De kracht zit hem juist in de onregelmatigheid. Natuurlijk is elk lichaam anders dus alleen jij kunt bepalen waar je je goed bij voelt. Dit advies heb ik gekregen van mijn voedingscoach en het wil niet zeggen dat iedereen dit klakkeloos moet opvolgen. Het enige is dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat oude patronen niet altijd de beste zijn.