Dit is hoe je iemand van gedachte verandert

Blaise Pascal was een bekende filosoof, uitvinder en wiskundige in de 17e eeuw die wist uit te vogelen hoe je iemand van gedachte verandert. Een simpele truc die je vandaag de dag nog steeds kunt gebruiken…

Iemand van gedachten veranderen, waarom zou je dat willen? Nou. Wij willen het de laatste tijd eigenlijk best wel vaak. Sinds corona zien wij heel veel mensen die zich netjes aan de door de overheid gestelde maatregelen houden. Jammer genoeg zien we in onze directe omgeving ook veel mensen die tegen de stroom in zwemmen. Die alle regels aan de laars lappen. Mensen die thuis feestjes organiseren omdat de horeca dicht is. En oh lieve mensen, dit helpt niet. Op deze manier zorg je er eigenlijk alleen maar voor dát de horeca moet sluiten en misschien nog wel langer dan we denken. Een klap voor de ondernemers en bovenal voor onze gezondheid. Laten we met z’n alle verantwoordelijkheid nemen en als je ziet dat dit niet gebeurt: dan wil je iemand van gedachten veranderen.

Blaise Pascal zegt hierover: als je iemand wil corrigeren in je voordeel, moet je weten hoe iemand ergens over denkt en wat voor hem goed of fout is. Nu komt het: je moet iemand nooit corrigeren op het feit dat ze ongelijk hebben, nee je geeft de persoon in kwestie eerst gelijk. Op dit moment is hij of zij tevreden met zijn standpunt en kun je er eenvoudig aan sleutelen. Vertel dus eerst altijd dat iemand gelijk heeft en kom daarna voorzichtig met jouw argumenten. Op deze manier wordt goed of fout heel anders geïnterpreteerd.

Een van de eerste dingen die je moet doen om iemand van gedachte te veranderen is voorkomen dat ze het gevoel krijgen dat ze fout zitten. Op het moment dat iemand het woord ‘fout’ hoort schieten deze persoon in de verdediging en is er geen omkeren meer aan. Zelfs al heb jij gelijk… de noodzaak van aanpassing moet van binnenuit komen, dus vanuit de persoon zelf. Uiteindelijk past iemand pas zijn gedrag of mening aan uit eigenbelang, als hij of zij denkt er beter van te worden. Dus zeg nooit dat iemand ongelijk heeft maar vertel jouw standpunt zonder hetgeen wat de ander denkt af te kraken. Daar kom je verder mee… en dat is hard nodig in deze tijd.