Is het egoïstisch om geluk te zoeken?

Hoe bepaal jij wat geluk is? We weten allemaal dat er geen prijskaartje, roem of succes aan geluk hangt. Maar, in onze drukke levens, gevuld met schokkend nieuws over aanslagen en andere rampen op de wereld, is het soms verdomd lastig om jouw persoonlijke zoektocht naar geluk te rechtvaardigen. Toch moet je dat juist wél doen, om vervolgens jouw geluk, en de daarop volgende positieve energie met de rest van de wereld te delen!

Geluk en mindfulness
Het is belangrijk om stil te staan bij jouw idealen, en om hierin te geloven. Want als je dat doet, dan geloof je in verandering en dat jij hier zelf ook een klein aandeel in hebt. Mindfulness – ofwel: het vermogen om in het hier en nu te leven – creëert ruimte voor meer aandacht voor jezelf en voor de wereld om je heen. De automatische piloot gaat uit, en je geniet meer van alles om je heen, waardoor je vanzelfsprekend gelukkiger bent.

Dit is waarom single zijn op je 30ste lang zo slecht nog niet is!

Hoe kan geluk zoeken negatief zijn?
Sommige mensen hebben het idee dat de zoektocht naar geluk egoïstisch is. Deze uitspraak klinkt je vast bekend in de oren: “je moet blij zijn met wat je al hebt! Waarom moet je constant op zoek naar iets beters?” Toch heeft geluk hier niks mee te maken, het gaat namelijk niet om nieuwe spullen, meer reizen of een groter netwerk. Geluk is voor jezelf maar ook iets wat je deelt met anderen. Het is een gevoel van tevredenheid met jezelf en dat gevoel straal je uit. Ook anderen hebben hier baat bij. Geluk is een een constante state of mind waarbij je je bewust bent van jezelf. Want: fijne en minder fijne dingen overkomen je nou eenmaal. Verandering zit in de natuur, daar heb je niks over te zeggen. Het enige waar jij iets over te zeggen hebt, is over je gedachten. Jouw gedachten zullen heus wel eens afdwalen naar negatieve dingen. Maar als jij je daar bewust van bent, kun jij je gedachten weer op het rechte pad brengen. Wees lief tegen jezelf, en ga jezelf vooral niet veroordelen. Vertel jezelf: “oké, dit ging niet goed, laat het los, en begin opnieuw! Want opnieuw beginnen, dat is het allerbelangrijkste dat je moet onthouden. Opnieuw beginnen is een vaardigheid die we ons meester moeten maken. Je begint namelijk iedere dag opnieuw, niks in het leven blijft hetzelfde.

Wat heeft seks met mindfulness te maken?