Dit is wat 1 uur wandelen in de buitenlucht met je doet

Inmiddels zijn we wel gewend aan thuiswerken en ook je vrije tijd binnenshuis spenderen. Daarom is het extra belangrijk om van je huis een fijne plek te maken. Maar vergeet ook niet om af en toe je huis uit te gaan! Voor een wandeling in de frisse buitenlucht. Want wandelen in de buitenlucht is goed voor je. Vooral nu we veel binnenzitten.

Wellicht heb je het al in de gaten terwijl je de godganse dag naar je scherm loopt te loeren. Je krijgt last van je schouders, je concentratie is drie keer niks en je humeur wordt er ook niet beter op. Wandelen in de buitenlucht is zo ongeveer de enige manier die wij kunnen bedenken, waardoor jij je beter gaat voelen.

1. Frisse lucht is gezond
De lucht die in huis hangt, is niet de meest verse lucht. Het schijnt zelfs dat de lucht in huis vijf keer slechter is dan buitenlucht. Dit komt door bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, bouwmaterialen, koken of het branden van kaarsen. Buitenlucht is gezonder dan binnenlucht. De vitamine D nog weggelaten. Ook in de winter neem je deze op door zonnestralen mee te pikken zodra het kan!

2. Een oppepper voor je mind
Mensen zijn geëvolueerd om te leven in de buitenlucht. Daglicht heeft invloed op je humeur en dit komt onder andere door het opwekken van het ‘gelukshormoon’ serotonine. Binnenblijvers hebben minder van dit hormoon omdat ze in het donker zitten en daardoor de voordelen van daglicht missen. Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur leidt tot een lager stressniveau. De in Seattle gevestigde milieupsycholoog Judith Heerwagon zegt hierover: “Gewoon kijken naar een tuin of bomen of naar buiten gaan voor een wandeling, zelfs als het in je eigen buurt, vermindert stress.” Ook de geuren buiten (regen, bloemen, bomen) hebben een ontspannend effect. Ook verbetert de natuur je hersenfunctie. Na een moment in de buitenlucht kun je je beter concentreren en wordt je zelfs creatiever! Frisse lucht is vele maler beter dan koffie.

3. Buiten zijn bevordert lichaamsbeweging
De Universiteit van Essex heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de kleur groen van bomen, gras en andere planten in de natuur beweging gemakkelijker laat lijken. Fietsen of hardlopen kost minder inspanning als je groen om je heen hebt. Daarnaast beweeg je buiten en zit je binnen. Een wandeling is hartstikke gezond en zet allerlei processen in gang waaronder een betere bloedcirculatie.