Introvert vs. extravert

“Dat is precies wie ik ben”, antwoordde mijn coachee begin dit jaar. “Ik ben best sociaal en assertief, al zeg ik het zelf. Ik dacht daarom altijd dat ik extravert ben. Tegelijkertijd houd ik er niet van om te veel afspraken in te plannen of om te vaak naar feestjes te gaan.” Tijdens mijn coachtrajecten start ik na het kennismakings- en intakegesprek vaak met het onderwerp: “wie ben ik?”. Want wat iemands coachvraag ook is, zolang degene geen duidelijk beeld heeft van wie hij of zij is, zal hij of zij nooit een duidelijk antwoord op zijn of haar coachvraag kunnen krijgen.

Een tool die ik bij de “wie ben ik vraag” inzet is de MBTI-test. Uit deze test rolt vaak een “persoonlijkheidsprofiel”. De uitslag is gebaseerd op 4 letters met bijbehorende percentages. Ik geef mijn coachees altijd mee dat de uitslag op papier nog weinig zegt over hem of haar als persoon. De uitslag ontstaat eigenlijk pas op het moment dat ik de 4 letters met mijn coachees bespreek. Ik beschouw de test zelf dan ook als een extra
handvat om het gesprek mee aan te gaan. De eerste letter van de uitslag bestaat uit een “e” of een “i”. De “e” is van “extravert” en de
“i” is van “introvert”.

Ik merk echter dat er nog veel onduidelijkheid heerst over met name het begrip “introvert”. Als iemand introvert is, betekent dit niet dat iemand verlegen is, niet sociaal is of assertiever moet worden. Nee, als iemand introvert is betekent dat simpelweg dat degene, op het moment waarop hij of zij minder energie heeft en moet opladen, meer energie haalt uit zichzelf dan door het samenzijn met anderen. Bij bovengenoemde coachee viel op dat moment alles op zijn plek. Mooi om te zien hoe zoiets kleins soms voor mensen al een enorme eyeopener kan zijn. Nu je dit leest, ben jij denk je meer introvert of extravert?

Foto: Manon Galama