Interiew: met Rens Kroes over haar nieuwe lifestyle guide

Rens heeft weer een boek geschreven en niet zomaar een boek… Het boek: ‘Rens – Mijn lifestyle guide’ wilde ze het liefst al na haar eerste boek schrijven maar door het succes en de vraag naar recepten en een nieuw kookboek kwam het er niet van. En nu dan toch! 7 hoofdstukken over: Good vibes, Relax, Food, Beauty, Bewegen, Home & Planet. Het is een persoonlijk verhaal, haar levensstijl. Daarover zegt ze: “Het is hoe ik leef, niet hoe anderen leven of moeten leven. Mijn doel is mensen inspireren en ik wil ze absoluut niks opleggen. Na mijn eerste boek werd ik al snel gezien als iemand die alleen maar superfoods at (niet te verwarren met Powerfood) en ik had zoveel meer te vertellen op het gebied van mijn lifestyle. Ik ben bewust en met een holistische kijk op het leven opgevoed, met het idee dat voeding enorm belangrijk is, maar je dit niet goed opneemt als je stress hebt. Vanuit die filosofie heb ik 3 jaar lang mensen in mijn eigen praktijk begeleid. Maar ik wilde meer mensen bereiken. Daarom dit boek. De timing was perfect… ik heb het geschreven in New York en de achtertuin van mijn moeder.

Je begint in het eerste hoofdstuk van het boek over positief denken. Dit kan ingewikkeld zijn… Heb jij altijd alleen maar good vibes?
“’Alleen maar good vibes’ bestaat niet. Dat zou het leven saai maken denk ik. Als ik negatieve gedachten heb, observeer ik deze goed en laat ik ze ook weer los. Dit doe ik met de ‘let it be’ methode. Dan zoom ik even uit, zodat ik van een afstand mijn gedachten kan bekijken en observeren. Op zo’n moment probeer ik daar dan niet veel aandacht aan te geven, dan gaan ze ook wel weer weg. Dan heb ik het trouwens over de dagelijkse negatieve gedachten. In het begin kost dit moeite, maar door het steeds te doen, beheers je het beter en beter. Ik geloof dat positief denken ook zorgt voor positiviteit op je pad. Op deze manier creëer je je leven zelf.”

Manifesteren dus…
“Ja vanaf mijn 19e ben ik boeken van Eckhart Tolle en Abraham Hicks gaan lezen. The Secret was een van de eersten. Daar heb ik veel over gelezen en van geleerd.”

Je schrijft dat je een tijdje jezelf kwijt was. Hoe merk je dat je jezelf niet bent?
“Ik probeer zoveel mogelijk mezelf te zijn maar van mijn 8e tot volwassen leeftijd had ik moeite met het dealen met mensen om mij heen waar ik geen klik mee had. Dan heb ik het over energie die niet goed voelde. Bad vibes daar heb ik nooit iets mee gedaan. Ik kropte alles op. Op een gegeven moment ging ik naar school en daar heeft ieder kind linksom of rechtsom te maken met negativiteit. En deze negatieve energie liet ik niet los. Maar uiteindelijk heb ik geleerd om dat wel te doen. Daardoor en er ging een wereld voor mij open. Ik stond veel positiever in het leven en vervolgens ging alles veel beter.”

Eigenlijk probeerde je alles goed te doen terwijl dat niet ging?

“Ja. Zoiets ja… ik had moeite om te accepteren dat je nóóit alles goed kan doen.”

Dit is dé tip om dichter bij jezelf te komen
“Observeren en loslaten. Maar meer daarover in mijn boek ;-)”

Je hebt het in je boek ook over ‘no planet B’, wat doe je zelf voor een mooie wereld in de toekomst?
“Ik geloof dat we dichtbij ons zelf kunnen blijven en toch ook de wereld kunnen verbeteren. Het gaat namelijk niet zo goed met moeder aarde. Ik ben vrij optimistisch, maar we kunnen er niet omheen dat er van alles met onze planeet gebeurt. Als individu heb je een mooie toekomst zelf in de hand. Iedereen kan iets doen. Ik probeer meer plantaardiger en voornamelijk seizoensgebonden te eten. Met een eigen moestuintje bijvoorbeeld, door te recyclen, ik heb mijn eigen compost, neem een eigen boodschappentas mee en ik verkoop roestvrijstalen rietjes in plaats van plastic rietjes in mijn webshop. Wat ik ook probeer tegen te gaan: Foodwaste! ”

Wie motiveert je?
“Mensen om me heen, de doelgroep waar ik mee communiceer, de Powerfoodie. Van de interactie op social media accounts leer ik veel. Het draait daarbij zeker niet alleen om mij, maar juist ook om mijn volgers. Zij stimuleren en motiveren mij om door te gaan met waar ik mee bezig ben. De positiviteit van de community zorgt bij mij voor een giga drive om nieuwe dingen te creëren.”

Ben je bang voor negatieve reacties?
“Nee totaal niet. Dit boek is heel persoonlijk, vanuit mezelf geschreven. Mensen die daar op vitten… Tsja, die zitten er altijd bij.”

Welke drie vrouwen inspireren je
“Mijn moeder, Abraham Hicks en mijn opa… Deze laatste is natuurlijk geen vrouw maar wel ontzettend inspirerend. Er zijn eigenlijk heel veel krachtige mensen om mij heen.”

In je boek schrijf je over natuurlijke beauty- & verzorgingsproducten, maak je deze ook wel eens zelf?
“In het hoofdstuk beauty staan een paar recepten. Ik vind het erg belangrijk om mezelf goed te verzorgen met behulp van oliën en scrubs. Maar eigenlijk ontstaat beauty inside out, de focus ligt in mijn boek dan ook vooral op innerlijke beauty. Als je lief voor jezelf bent van binnen, straal je van buiten.”

Favo beauty recept uit het boek
“Koffiescrub, amandelolie en het cacao masker. In principe kan je die laatste ook opeten.”

Op welke leeftijd begon jij met mediteren en lukt het ook wel eens niet?
“Mijn moeder mediteerde toen ik jong was elke avond. Ik heb altijd gezien hoe ze daar mee om ging. Na school moest ik van mijn vader altijd even op de bank zitten om mijn hoofd leeg te maken. Dat deed ik niet altijd en ik begreep het ook niet. Nu snap ik pas waarom ik dit moest doen van mijn ouders. Ik mediteer zeker niet elke dag, het is heel fijn maar niet mijn prioriteit. Ik voel vanzelf wel wanneer ik er behoefte aan heb.”

Hoe vaak doe jij aan yoga?
“Yoga doe ik meestal eens per week, thuis of bij een fijne yogaschool.”

Foto: Liselore Chevalier

Foto: Liselore Chevalier

Wat zou je tegen iemand willen zeggen die struggled met z’n carrière?
“Je moet niet denken dat je vastloopt. Ik denk dat je het moet zien als een nieuw begin. Als je ervoor open staat om te voelen waar je echt behoefte aan hebt, krijg je nieuwe inzichten. Dit hoeft niet binnen een dagje. Maar ik geloof dat als je open staat voor verandering en graag wilt weten wat je missie is in het leven, er uiteindelijk wel een antwoord komt. Stel jezelf open en zet je niet vast in bepaalde gedachten: “Oh ik zit vast, ik weet niet wat ik moet doen, het gaat fout.” Want dan is er geen ruimte in het brein voor een positieve draai!”


Vind je het spannend dat het boek zo persoonlijk is?

“Het is persoonlijk maar ik heb er goed over nagedacht. Ik ben scherp geweest over hoever ik wilde gaan. Ik ben dicht bij mezelf gebleven en niet over mijn grenzen gegaan. In die zin vind ik het dus niet spannend. Ik vind het wel spannend dat het een nieuw soort boek is: Een lifestyleboek in plaats van een kookboek. Maar ik heb er alle vertrouwen in, het is met liefde geschreven en ik ben en blijf er sowieso trots op!”

Al plannen voor een volgend boek?
“Yes! Dat gaat er weer een zijn met recepten!”

Zin gekregen om meer over de filosofie van Rens te lezen? Je kunt ‘Rens – Mijn lifestyle guide hier bestellen.

Instagram: @renskroes
YouTube: @renskroes
Facebook: @renskroes
Website: www.renskroes.com
Webshop: www.powerfoodiesmarket.com

Foto: Liselore Chevalier