Immuunsysteem verhogen, easy-peasy met deze tips

Gezondheid. Vooral in tijden als deze zijn we er meer bewust van dan ooit te voren. Slaap, doezel en power nap er genoeg op los, probeer gezond te eten, genoeg water te drinken en aan je dagelijkse frisse neus te komen. Maar hoe kan je jezelf eigenlijk – naast het tot in den treuren handen wassen én de social distancing – het beste wapenen tegen COVID-19 en andere virussen. Je immuunsysteem verhogen doe je zo.

Immuunsysteem verhogen is meer dan vitamine C

Als jouw manier van je beschermen tegen ziektes as so far was om voldoende vitamine C binnen te krijgen, dan zit je er naast. Ondanks dat er in de wandelgangen anders wordt beweerd, is het nooit wetenschappelijk aangetoond. De ‘grap’ is dat dit gerucht z’n oorsprong in een mega succesvolle Amerikaanse reclamecampagne heeft liggen. Je immuunsysteem vehrogen, je doet het zo.

immuunsysteem verhogen

Tip #1: Bibberrrkoude douche 

Van onder je warme crispy dekens rollend naar een koude douche…in eerste instantie zal je niet staan te springen om dit idee ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. Wacht maar totdat je het onderzoek van de AMC-arts Buijze hebt gelezen. Want wat beweert deze beste man? Voor even onder een koude douche springen kent de nodige gezondheidsvoordelen. Zo kwam er uit zijn research dat het ziekteverzuim met maar liefst 29% afnam. Verder waren de koude douchers een stuk energieker. Dus, wat denk je ervan? Of je nu een ijskoud wake-me-up-douche-sessie van 30, 60 of 90 seconden in je dagelijkse ochtendroutine inbouwt, dat maakt niet uit. De gezondheidsvoordelen zijn nagenoeg hetzelfde. Je immuunsysteem verhogen met een koude douche, iets voor jou?

Tip #2: Vitamine zonlicht, altijd een goed idee

We boffen maar met de bups lentezonnestralen waar moeder natuur de laatste tijd mee strooit. En dat is een mooi pluspunt voor je gezondheid. Zonlicht is namelijk de allerbelangrijkste bron van vitamine D, en daarmee een enorme immuunbooster.

gezonde voeding immuunsysteem

Tip #3: Immuunsysteem verhogen door gezonde voeding

Gezond eten helpt bij het verhogen van je weerstand. Daarbij is het vooral belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Antioxidanten zijn namelijk de vechters tegen schadelijke stoffen. Gezonde champs die je het beste kan eten:

  • Gember – Als we de pro’s mogen geloven is dit ’s werelds meest gezonde, Aziatische specerij. Een ideaal voorkomen-is-beter-dan-genezen-middel. Verse gemberthee of gember in je Oosterse gerecht, go for it! 
  • Kurkuma – Binnen de Indiaanse Ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren opgehemeld vanwege haar enorme powerrr. De voordelen van dit kruid? Het heeft een krachtige antioxidant-werking, de doorbloeding wordt aangewakkerd om afvalstoffen af te voeren, en het heeft ontstekingsremmende specs. Op de redactie zweren we op z’n tijd bij een shotje kurkuma (en gember) van de Ekoplaza. Geen doordrinkbaar goedje, wel ontzettend gezond.
  • Knoflook – een powerhouse tegen het voorkomen van infecties.
  • Citrusvruchten – Van grapefruit tot sinaasappel en citroen tot limoen. Bommetjes van vitamine C.
  • Groene groenten – Wat dacht je ervan, spinazie of bijvoorbeeld broccoli op het menu? Beiden zitten ze vol antioxidanten. Verder heeft spinazie bèta-carotenen en vitamine C. Broccoli houdt het liever op de mix van vitamine A, C en E.

Tip #4: Laat je darmflora floreren

Je darmflora is een erg belangrijke voor je immuunsysteem. Het grootste deel van je immuunsysteem is namelijk in je darmen gesetteld. Hoe je darmen zo rustig en tevreden mogelijk te houden? Eet genoeg vezels. Vezels, vezels, vezels is het devies. Die haal je onder andere uit volkoren producten, fruit en groenten. En drink ook lekker veel water gedurende de dag. Vinden je darmen ook fijn.

Tip #5: Zweet jezelf gezond

Even uittunen van je Netflix-serie, werk of telefoon. Kom van die bank af. Regelmatig jezelf oppeppen voor een zweetsessie is namelijk een goeie voor je immuunsysteem, aldus een paar slimme koppen. Gooi die hartslag omhoog en laat de endorfine door je aderen stromen. Het is dé manier om van je afvalstoffen af te komen. Bouw je sportroutine wel rustig op, en luister naar je lichaam. Die weet als geen ander wanneer het genoeg is.

Stay safe!