Ikigai: het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Afgelopen jaar was het Scandinavische ‘Hygge’ een ding, we omarmden het knusse en huiselijke gevoel maar inmiddels is dit concept een tikkeltje achterhaald. Ik bedoel: we ‘Hygge’ nog steeds heel graag, het punt is: we kunnen er geen lifestyle van maken. We móeten naar ons werk, boodschappen doen en hebben een sociaal netwerk om te onderhouden. Daarom is het tijd voor een nieuwe lifestyle die ons welzijn boost: Ikigai.

Oorspronkelijk stamt deze lifestyle af van het Japanse eiland Okinawa en het helpt trouwe aanhangers om een nieuw doel in het leven te vinden. Waar ‘Hygge’ vooral stond rust en thuisblijven is de tegenhanger Ikigai meer gefocust op actie om jouw geluk een boost te geven. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, te­vreden en gezond leven,

Wat is Ikigai dan precies?
Hector Garcia schreef er een boek over en legt hierin uit dat de lifestyle vooral voordelig uitpakt voor mensen die ongelukkig zijn op hun werk of die een doel in hun leven missen. Het woord stamt af van de Japanse woorden ‘iki’ en ‘kai’ en dit betekent: het resultaat van een zekere actie, in het Frans ‘raison d’être.’

Voor sommige klinkt dit nogal vaag maar het is logisch. Laat me dit even uitleggen: er zijn verschillende studies die hebben uitgewezen dat het gebrek aan een doel in het leven, schadelijk is voor je mentale en daardoor ook lichamelijke gezondheid. Een doel in het leven zorgt voor levenslust en kan er zelfs voor zorgen dat je ook ’s nachts beter slaapt.

Je hebt dus een doel nodig, maar hoe gaan we dat bereiken? Hoe brengen we Ikigai in de praktijk?
Mensen met een doel vergeten de tijd. Heb je ooit ervaren dat je ergens mee bezig was waar je mee door moest gaan? Momenten waarop je vergat om te drinken of om naar het toilet te gaan omdat je zo opging in jouw taak? Dan zit je in een flow. Deze flow kun je omschrijven als Ikigai. je bent bezig met een doel, je bent er goed in, je kunt er iets mee bereiken en je vindt het leuk. Ikigai is dingen doen waar je goed in bent en die je het allerliefste doet. Deze combinatie is a golden one. Het is een drijfveer om door te gaan en het helpt je om meer plezier te halen uit het dagelijks leven. Om je te beseffen of de dingen die jij doet, waardevol zijn, moet je jezelf af en toe afvragen: waarom doe ik dit? Op deze manier geef je jouw leven meer betekenis. Bijvoorbeeld door vaker ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je niet leuk vindt of waar je niet goed in bent en zo ruimte te maken voor dingen waar je van houd en die je wel goed kunt.

Ikigai is ook tijd maken voor jouw talenten zoals yoga, fotografie of koken. Dingen waar je blij van wordt en die er daarom voor zorgen dat jij gepassioneerder in het leven staat. Klinkt goed toch?

Ikigai, €15 via Bol.com