Huilen op emotionele muziek zorgt voor een betere stemming

Jankerds opgelet! Mensen begrijpen je misschien niet als je weer eens begint te huilen als je een emotioneel nummer luistert of een tranentrekker van een film zit te kijken, maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat deze tranen in feite geluk brengen.

De studie werd gehouden in 2017 door Japanse onderzoekers die meer dan 154 deelnemers ondervroegen. De vragen gingen over hun emotionele reactie op muziek en hoe vaak ze een brok in hun keel krijgen of beginnen te huilen bij het horen van een bepaald nummer. Gebaseerd op de resultaten konden de onderzoekers de deelnemers in twee groepen onderverdelen: de ‘chill’ en de ’tranen’ groep.

Iedere deelnemer moest naar zes nummers luisteren, en steeds op een knop drukken als ze tranen in hun ogen kregen of ze zich juist relaxt voelden. Deze data, in combinatie met metingen van het hartritme en lichamelijke reacties, had als uitkomst dat tranen die opwellen vanuit muziek zorgen voor kalmerende, troostende gevoelens. Je tranen laten lopen op muziek die gevoelens losmaakt, is dus goed voor je mind. Zit jij met negatieve gevoelens opgescheept? Zet een gevoelig nummer aan en huil ze uit je hoofd!