Hooggevoelige mensen zijn een magneet voor narcisten

Een narcist is een persoon die vooral aan zichzelf denkt en andere mensen gebruikt voor eigen gewin. In het ergste geval is het narcisme zo intens dat de narcist over lijken gaat. In sommige gevallen heeft iemand alleen narcistische trekjes en daar heb je als buitenstaander minder last van. In alle gevallen is een relatie met een narcist ingewikkeld en het zijn vooral hooggevoelige personen die vallen voor de charmes van de narcist.

In het begin van een relatie heeft een narcistisch persoon een masker op, hij of zij is vaak poeslief en prijst je helemaal de hemel in. Je hebt eigenlijk nog geen idee waar je aan begint. Pas later in de relatie komt de ware aard tevoorschijn en dan begint het gemanipuleer. Dit is voor de ander erg zwaar want niemand is opgewassen tegen geestelijk en soms zelfs lichamelijk geweld. Je doet het nóóit goed genoeg en dat krijg je te horen ook. Dagelijks wordt je ondergedompeld in negativiteit terwijl je op tenen loopt om het allemaal zo goed mogelijk te doen. Maar wat je ook probeert, het is nóóit goed. En het erge is: niemand heeft het door.

Mensen hebben geen idee
Het spel van de narcist speelt zich voornamelijk binnenshuis af en ze zijn slim genoeg om de boel te verbloemen. Vaak draait de narcist de boel zelfs om waardoor de buitenwereld denkt dat jij fout zit. Onterecht natuurlijk maar het overkomt je wel! Vooral iemand die heel gewetensvol en empatisch is, is een aantrekkelijke prooi voor narcisten. Hoogsensitieve personen (HSP-ers) zijn erg gevoelig en worden snel overspoeld door prikkels van buitenaf. Ze zijn eerlijk, oprecht en voelen energie van een ander feilloos aan. Juist omdat dit eigenschappen zijn waar een narcist niet over beschikt, ziet hij of zij een match om zijn eigen tekortkomingen te compenseren.

Onzekerheid
Narcisten zijn vaak onzeker en voelen zich leeg van binnen, ze hebben moeite met het uiterlijk en vragen constant om bevestiging. Omdat ze zo onzeker zijn hebben ze een minderwaardigheidscomplex en dat terwijl ze bewonderd willen worden. Ze zijn jaloers, vertonen obsessief gedrag en kunnen absoluut niet tegen kritiek. Geen ideale eigenschappen in een romantische relatie. Vaak strandt de relatie met een narcist uiteindelijk maar daar gaat een heftige periode aan vooraf waar je als HSP-er aan onderdoor gaat.

Overleven om weer te leven
Voordat een relatie met een narcist definitief voorbij is, krijg je veel ellende op je bord. Je wordt als het ware helemaal leeggezogen waardoor je je onzeker, angstig en verdrietig voelt. Het is alsof er een stukje van jezelf weg is omdat je al heel lang jezelf niet mag zijn. Als je jezelf bent, doe je namelijk alles fout. Je weet dat het tijd is om deze relatie te beëindigen maar dat gaat niet zomaar. Narcisten willen een partner bezitten en laten je daarom niet snel los. Wanneer hij of zij door heeft dat je wilt ontsnappen gaat hij er alles aan doen om je bij zich te houden en daar zijn HSP’ers dan weer gevoelig voor. Elk sprankje liefde geeft hoop. HSP’er zijn kwetsbaar als het op gevoelens aankomt en de narcist heeft de regie. De relatie is verslavend maar slopend.

De narcist heeft op zijn of haar beurt niet door dat zijn gedrag verschrikkelijk is en hij zal jou dan ook als de boeman zien. Ook andere mensen kunnen door het manipulatieve gedrag van een narcist slecht over je gaan denken. Is hij of zij vreemdgegaan? Sta er dan niet gek van te kijken wanneer het verhaal wordt omgedraaid. De energie van de narcist is zo intens dat je je emoties helemaal moet afsluiten voordat de relatie beëindigd kan worden. Het is alles of niks. En in dit geval is helemaal niks het beste. Geen contact, geen uiting van emoties en direct de (energetische) lijntjes doorknippen. Pas als jij letterlijk en figuurlijk afstand neemt en ook geestelijk onbereikbaar blijkt te zijn, druipt de narcist af. Het kan je helpen om specialistische hulp in te schakelen.