Holland Health Check: preventief voor een goede gezondheid zorgen

Pas naar de dokter gaan als je je slecht voelt is zó typisch Nederlands. Ziek en ellendig naar de dokter gaan omdat het echt niet meer anders kan. Liever ben je altijd gezond bezig en om dit te kunnen doen heb je af en toe een check nodig.

Iedereen voelt zich wel eens moe, ellendig of net iets te zwaar. Allemaal vage klachten die soms vanzelf overgaan maar die ook wel eens té lang blijven. Vaak is er een oorzaak en als je dit weet, kun je hieraan werken. Ik doe niet per se aan ‘goede voornemens’ maar ik vond dat ik mijn gezondheid heb verslonsd in 2017 en daarom besloot ik dat dit in 2018 anders moest. Vermoeid, nét een paar kilo’s te zwaar, stijf en stukken minder sportief dan voorheen. Zo wil ik mij niet nog een jaar voelen. Tijd voor actie en wat is dan de eerste stap? Voor mij was dit een gezondheid APK bij Holland Health Clinic.

Jaarlijkse gezondheids APK
De traditionele Chinese Geneeswijze bestaat al duizenden jaren en bekijkt de mens vanuit een geheel. Je wordt ziek als de balans van het lichaam verstoord is, dit moet je zien te voorkomen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of er niks aan het sluimeren is. Celebrities, topsporters en modellen zoals Doutzen Kroes zorgen goed voor hun lichaam en geest en proberen te leven in de zogenaamde ‘Green Zone’. Dit is een ideaal level van je gezondheid waaraan beweging, juiste voeding en je persoonlijke stress management enorm veel bijdragen. Ik wil ook in die ‘Green Zone‘ komen! Maar hoe?

Holland Health Clinic
De Holland Health Clinic, opgericht door Marguerite van Randwijck, helpt je om in de ‘green zone’ te komen en om hierin te blijven. Hoog tijd voor een afspraak! Tijdens mijn eerste consult met een arts wordt er gekeken naar de vijf fundamenten: motivatie, psyche, beweging, testen en voeding. Op deze manier krijg je een compleet plaatje van jouw gezondheid en vervolgens kun je daar mee aan de slag.

Hoe zit het met mijn ‘green zone’?
Je gezondheid is alles. Dus toen ik voor een consult richting de Holland Health Clinic ging, wilde ik graag een paar dingen uitvogelen die mijn huisarts ‘minder belangrijk’ vindt. Een van de belangrijkste dingen om te weten te komen was voor mij: hoe zit het met mijn hormonen? Ik heb een trage schildklier en dat komt door de ziekte van Hashimoto waarbij het lichaam je eigen schildklier aanvalt. Bij de internist krijg je pillen maar ik geloof niet dat dit de enige manier is om jezelf beter te voelen. Er is namelijk zoveel winst te behalen met voeding en een aangepaste levensstijl. Tijdens het consult moest ik een uitgebreide vragenlijst beantwoorden, er werd bloed afgenomen en ik moest wat lichamelijke oefeningen doen. Gedurende twee weken moest ik een persoonlijke fitbit dragen en alle verzamelde informatie werd bestudeerd door een een team van fysiotherapeuten, psychologen, voedings- en bewegingsdeskundigen.

Er is niks mis!
Tijdens een tweede gesprek werden mijn persoonlijke resultaten besproken. GOD. Ik hoop dat ik niks heb maar ge weet het nie hè? Daarom laat je het ook checken. Gelukkig heb ik geen onontdekte ziektes of andere lichamelijke kwaaltjes. Good to know! Wél is er verbetering nodig. Als ik in een volgend leven zou reïncarneren in een voorwerp, dan zou ik waarschijnlijk een jojo zijn. Drie kilo eraf, vier erbij. Het is de story of my freaking life. Ik drink teveel alcohol en het snacken mag ook minder. Omdat ik het moeilijk vindt wat ik precies moet eten, is een consult bij een mesoloog/ voedingsdeskundige verstandig. Zij kan mij precies vertellen wat ik wel of beter niet kan eten. Zo drink ik niet alleen teveel alcohol, ook de dagelijkse liters kruidenthee zijntoo much. En waarom schrap ik peulvruchten uit mijn dieet? Ik dacht dat ik er goed aan deed maar is dat wel zo? Soms zie je met alle informatie door de bomen het bos niet meer.

Wat beweging betreft: op dat gebied moet ik een schop onder mijn kont krijgen. Ik kom niet aan de norm en dat terwijl ik twee keer in de week ga hardlopen! Dan denk je: dat zit wel snor. Niet dus. In plaats van twee keer ga ik nu drie keer en ik moet vaker ‘nee’ zeggen. Nee tegen snackjes, alcohol maar vooral NEE tegen afspraken. Want wat psyche betreft: het mag allemaal ietsje mindfuller. Mijn agenda staat bomvol en dat houd geen mens vol. Ik wil alles doen, meemaken en beleven zelfs als dat energie gaat kosten. Belachelijk eigenlijk en dat weet ik heus wel. Slow living is mijn nieuwe manier van leven en daarom zal ik vaker ‘nee’ verkopen. Je kunt niet alles doen of meemaken. In plaats van de zoveelste borrel doe ik er verstandiger aan om naar een yogales te gaan. Keep you posted!

Wil jij ook weten of je gezond bent? Ga dan naar de website van Holland Health Clinic.

FOTO: Emma Peijnenburg