Hoe zit het met overgewicht? Dit is waarom we steeds zwaarder worden

Afgelopen maand maakte het CBS bekend dat ruim 100.000 Nederlanders kampen met morbide obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Iemand die morbide obesitas heeft, krijgt altijd problemen met zijn of haar gezondheid. Daarbij komt dat de helft van de Nederlanders te zwaar weegt. Nederlanders worden alsmaar dikker en dikker. Wat is dat toch? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van overgewicht.

1. Aanleg
Of je dik wordt of niet, heeft zeker te maken met je genen. Kinderen met dikke ouders hebben een grotere kans om zelf ook dikker te worden. Niet alleen je genen maar ook je aangeleerde voedselgewoontes spelen een belangrijke rol.

2. Ongezonde voeding
Wat vers en gezond eten betreft: we maken er een potje van. Het gros van de Nederlanders kiest voor makkelijk en snel, deze keuzes zijn bijna altijd minder voedzaam. Fast food bevat weinig voedzame nutriënten zoals vitamines en mineralen. Het zijn vooral snelle koolhydraten, vetten en eiwitten die je dagelijks binnenkrijgt. Ten eerst krijg je dus te weinig voedzame stoffen binnen en ten tweede een overdosis slechte ingrediënten.

3. Agressieve reclame
Niet schrikken: er wordt ruim 6 miljard gespendeerd aan het promoten van ongezonde voeding. Er wordt dus flink wat geld uitgegeven om jou aan de snacks en andere ongezonde lekkernijen te krijgen. De gezonde voedselindustrie geeft stukken minder geld uit aan marketing. Je komt dus eerder in de verleiding om ongezonde dingen te eten.

4. Emotie eten
Steeds vaker kampen mensen met mentale problemen. Deze variëren van ernstig tot onvrede over de invulling van je leven. We streven allemaal naar het hoogst haalbare en the sky is the limit. Wat als je dan niet bereikt wat je voor ogen hebt? Dan faal je, denk je. Om jezelf te troosten eet je iets lekkers. En de volgende dag weer… en dan weer. Emotie eten en stress zijn een belangrijke oorzaak voor overgewicht.

5. Medicatie
De farmaceutische industrie is er een waar ik bang van word. Kijk zelf maar even naar de documentaire ‘What The Health’, dat gaat niet meer over de gezondheid van de mens kan ik je vertellen. We slikken steeds meer medicijnen maar gezonder worden we niet. We bestrijden de kwaal maar verhelpen het probleem niet, denk maar aan antidepressiva, door meer dan 1 miljoen Nederlanders geslikt. In een enkel geval helpt het inderdaad maar ik ken tientallen mensen die antidepressiva voorgeschreven kregen terwijl een goed gesprek bij een therapeut zou volstaan. Iemand die rouwt, liefdesverdriet heeft of last van de overgang is niet gebaat bij dit medicijn maar komt alleen maar bedrogen uit door de vele bijwerkingen. Een van die bijwerkingen is gewichtstoename…

6. Verborgen suikers
Deze stiekeme suikers worden door de voedselindustrie heimelijk in tientallen producten verwerkt. Lekker voor de smaak, beter voor de verkoop maar funest voor je figuur!

7. Verstoorde darmflora
Je gezondheid begint in je darmen, daar wordt bepaald wat je opneemt en wat niet. Door geboorte met de keizersnee, antibiotica of tientallen andere redenen kan de darmflora verstoord raken. De darmen laten bijvoorbeeld niet alleen voedingsstoffen maar ook toxische stoffen door waardoor deze in het lichaam worden opgenomen. Of ze blokkeren de opname van belangrijke nutriënten. In sommige gevallen ontstaan er schimmels of ontstekingen. Allemaal oorzaken voor overgewicht en anderen gezondheidsproblemen.

8. Een slechte nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezond lichaam en een frisse geest. Helaas slapen er heel veel mensen slecht en weinig. Slaaptekort is een belangrijke oorzaak voor overgewicht want een verstoring in het circadiaanse ritme (dag- en nachtritme) maakt je mogelijk dikker.

9. Gedachteloos snaaien
Mensen nemen minder tijd om een maaltijd te nuttige. In plaats van een maaltijd aan tafel te nuttigen, eten ze achter hun beeldscherm. Dit zorgt ervoor dat je ongemerkt meer eet dan nodig, je kauwt minder goed en je eet minder bewust.