Hoe herken je slecht advies?

In het dagelijks leven draait het om keuzes maken, kleine beslissingen of knopen doorhakken die een grote impact hebben is niet eenvoudig. Om de juiste keuzes te maken, is goed advies altijd welkom. Om hulp vragen is dus een goed plan maar dat resulteert ook wel eens in slecht advies. In principe is het vrij eenvoudig om slecht advies te herkennen.

Slecht advies komt je tegenmoet in verschillende vormen. Soms krijg je advies van iemand die het goed bedoelt maar simpelweg niet voldoende wijsheid in pacht heeft om je écht te helpen. In het slechtste geval krijg je advies van iemand die het niet het beste met jou voor heeft. Bijvoorbeeld omdat ze eigenlijk niet willen dat je slaagt met je plan of idee om er vervolgens zelf mee aan de haal te gaan. Jup. It happens. Jaloezie is ook een slechte raadgever, pas op voor oneerlijke adviezen die uit deze gevoelens voortkomen.

Zou jij advies aannemen van iemand die hoog van de toren blaast maar niks van de situatie weet? Waarschijnlijk niet. Hetzelfde gebeurt op de werkvloer wanneer een onervaren net nieuwe werknemer jou gaat vertellen wat er moet gebeuren. Dit pik je niet. Liever hoor je van een ervaren persoon wat er wel of niet goed is aan ideeën of situaties. Aan de andere kant: de meest ervaren persoon geeft niet per se de beste adviezen. Soms verlies je je open blik als je vastgeroest bent in oude patronen. Stel je voor dat iemand een slechte ervaring heeft met een situatie dan zal hij of zij jou nooit hetzelfde adviseren. Terwijl het misschien wel jou ding is. Eigenlijk is het net als daten. Jij kan een enorme klik hebben met iemand waarover een vriendin zou zeggen ‘hè gedver.’

Meningen verschillen
Wanneer een gierige vriendin bij een Italiaan eet waar ze vervolgens een flinke rekening krijgt, zal ze nooit erg enthousiast over het eten zijn. Terwijl jij misschien wel de avond van je leven hebt bij dezelfde tent omdat je van plan bent om wat meer geld uit te geven. Een advies is vaak gebaseerd op eigen ervaringen en meningen en daarom is het belangrijk om in gedachten te houden dat elke situatie uniek is. Maak altijd een opsomming van de positieve en negatieve punten en blijf realistisch.

Wat ik vind ik belangrijker
Op het gebied van relaties, carrière of wonen kun je er blind op vertrouwen dat advies persoonlijk is. Niemand valt namelijk op dezelfde man of vrouw als jij of streeft dezelfde carrière doelen na. Goed advies kun je daarom alleen verwachten van mensen die in jou verwikkeld zijn, mensen die écht weten wat het beste voor jou is. Wanneer iemand je roze gordijnen adviseert terwijl je al vaak genoeg hebt gezegd dat je roze verschrikkelijk vindt, dan geeft de persoon advies vanuit het ‘ik-perpectief’.

Pas op voor meepraters
Anders slechts advies krijg je van mensen die je naar de oren praten. Sommige mensen vinden het spannend om een eigen mening te hebben en zeggen dus veelal wat jij wilt horen. Lief bedoeld hoor maar je hebt er niks aan.

Een eigen bedrijf beginnen? Of een relatie beëindigen? Van baan wisselen of juist nog een paar jaar blijven? Er is altijd wel iemand die je een duwtje in de rug geeft om de juiste beslissing te nemen. En er zijn ook altijd mensen die het kiezen nog gecompliceerder maken. Uiteindelijk draait het maar om één ding: wat is het beste voor jou? Luister naar je gevoel en leg slecht advies naast je neer. Volg je intuïtie dat is vaak het enige juiste om te doen.