Hoe belangrijk is het om je huis te isoleren?

De meeste woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd, terwijl een goed geïsoleerd huis erg belangrijk is. Er zitten namelijk veel voordelen aan het isoleren van een woning. Maar hoe belangrijk is het dan precies om je huis te isoleren? En welke voordelen zitten daar dan aan? Wij vertellen je er meer over.

Steeds meer mensen proberen duurzamer te leven. Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Het isoleren van je woning is dan een goede eerste stap. Bij een woning die niet goed geïsoleerd is, gaat de warmte binnen in huis vrijwel direct verloren via het dak of de muren. Tijdens de koude wintermaanden wil je natuurlijk de warmte zoveel mogelijk binnen houden. Door je woning te isoleren met steenwol, bescherm je het huis tegen het snelle warmte verlies. Op deze manier hoef je minder te stoken.

De voordelen van een geïsoleerd huis

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat de energieprijzen flink omhoog zijn gestegen. Eén van de voordelen van een goed geïsoleerd huis is dat je jaarlijks minder hoeft te stoken waardoor je maandelijks flink bespaart op de energierekening. Daarnaast verhoog je de wooncomfort van het huishouden. De warme temperatuur blijft namelijk gelijk in alle ruimtes en van vocht en tocht is geen sprake meer. Bovendien kan de waarde van je woning flink omhoog gaan als je je huis isoleert. Je krijgt namelijk een betere energielabel waardoor je huis meer waard wordt op de woningmarkt.

Soorten isolaties

Er zijn verschillende plekken in huis die je kunt isoleren. Hieronder zullen we kort ingaan op de verschillende soorten isolaties.

Dakisolatie

Dakisolatie kan van zowel de binnenkant als de buitenkant gedaan worden. Bij een dakisolatie is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken, denk hierbij aan glaswol bijvoorbeeld. Hoe het dak precies geïsoleerd moet worden, hangt natuurlijk af van het type dak dat je hebt. Een plat dak wordt anders geïsoleerd dan een schuin dak.

Muurisolatie

Het isoleren van de muren voorkomt dat er warmte in huis verloren gaat. Er zijn verschillende muren die geïsoleerd kunnen worden, namelijk de buitenmuren, binnenmuren en/of de spouwmuren. De meeste kosten zitten in het isoleren van de buitenmuren. Dit komt doordat het isoleren van de buitenmuren er ook gelijk voor zorgt dat het uiterlijk van de woning aan de buitenkant verandert. De kosten zitten voornamelijk in de afwerking ervan om de woning er weer mooi uit te laten zien vanaf de buitenkant.

Lees ook: dit duurzame servies van keramiek wil je in huis halen