Deze ‘health trends’ zijn zo 2017

2017 is voorbij en een fris nieuw jaar is nog maar net begonnen. Tijd om de balans op te maken op het gebied van gezondheid. Want soms zien wij door de bomen het bos niet meer en aan de grote hoeveelheid trends op cultureel, sociaal en gezondheidsgebied kunnen wij niet altijd mee doen.

Het komen en gaan van trends is net als eb en vloed. Een tijd lang draagt iedereen een neuspiercing en opeens halen we onze neus weer op voor zo’n stukje bling. Mensen willen graag nieuwe dingen uitproberen maar voordat dit gebeurt moeten oude gewoontes geloosd worden.

Dure wellness retreats
In 2017 werden er flink wat duiten neergeteld voor dure wellness retreats. Yoga in de sneeuw of in de zon en meditatie op het boerenland. We hebben er veel geld voor over maar of het nodig is? Wij dachten van niet. Je kunt het zelf ook heel geriefelijk maken en dat kost niks! Uiteraard mag je blijven investeren in jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar dat hoort geen duizenden euros te kosten.

Fluffy slijm als stress relief
Schijnbaar was dit een groot ding in 2017: mensen die slijm gebruiken om te ontstressen. Voor kinderen is zo’n paarse of roze bol slijm best fijn maar kom op, waarom zou je als volwassen persoon een stuk plastic fijn kneden om het vervolgens tussen de bank en kussen terug te vinden.

Avocado everything
Oh, ik houd van avocado toast. Ik kan niet zonder maar zeer binnenkort komt er een moment dat we écht moeten minderen met avocado’s. Nog nóóit hebben we zoveel avocado’s geconsumeerd en om deze avocado’s te kweken worden er flink wat bossen gekapt. Wij vragen ons af hoe lang dit nog goed zal gaan. Een avocado op z’n tijd is fine, maar 7 avocado’s per week is wel een bietje veel nie?

Sojamelk
Sojamelk komt steeds vaker negatief in beeld, niet alleen voor het milieu maar ook voor de hormoonhuishouding van vrouwen doet het meer kwaad dan goed. Soja bevat namelijk een soort van vrouwelijke hormonen en daar reageert je lichaam op. Tegenwoordig kun je beter kiezen voor havermelk of kokosmelk.

Dagelijks sporten
Op Social Media zie je fitgirls die dagelijks in de sportschool staan te zwoegen. Maar lieve mensen, als er een ding is waar ik blij van wordt, dan is het: dagelijks sporten werkt averechts! Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en juist een periode van rust zorgt ervoor dat je daarna extra effectief aan het werk gaat. Meer is dus niet altijd beter, we like!