Hannah Mae (24) vindt mindful zijn nog wel eens lastig

Hannah Mae (24) volgde aanvankelijk een opleiding om voor de klas te staan, maar in 2019 werd ze bij toeval ontdekt door Ilse DeLange. ‘Back To You’, haar debuutsingle, groeide uit tot een enorme radiohit. Opeens zag haar toekomst er anders uit! Met haar tweede single ‘Wat Wil Je Van Mij’ is het Nederlandstalige pad ingeslagen, met succes! Ook deze hit stond in Belgie wekenlang op nummer 1.

Haar nieuwste single heet “Zonder” is net uitgebracht en Hannah Mae is deze zomer te vinden op 9 september bij Tuckerville; het country pop festival van Ilse DeLange.

Hoe doet Hannah Mae het alemaal?

Een roerig bestaan want geen dag is hetzelfde, Hannah moet snel schakelen, entertainen en staat in plaats van voor de klas voor een groot publiek. Hoe is dit voor haar?

Je had een carrière als lerares voor ogen, ooit stiekem gedacht aan zingen?

“Als klein kind was ik altijd al bezig met zingen, in mijn vriendenboekje van groep 1 staat nog bij ‘wat wil je later worden?’ als antwoord ‘zangeres’. Gedurende mijn kinder- en tienerjaren droomde ik stiekem wel van een muzikale carrière, maar uiteindelijk besloot ik de pabo te gaan doen. Ik wilde geen muziek aan het conservatorium studeren omdat ik bang was dat ik het plezier in muziek maken zou verliezen en het een kwestie van ‘moeten’ zou worden, ik hoorde hier verhalen over van vrienden die de opleiding volgenden.

Ik heb nog wel auditie gedaan op het conservatorium in Zwolle voor de opleiding ‘docent muziek’, maar ik werd niet toegelaten. Een tussenjaar was voor mij ook geen optie, dus besloot ik me aan te melden voor de pabo. Eigenlijk wilde ik dus altijd al van zingen mijn carrière maken, maar heb ik als plan-b een docentenopleiding gedaan.

Heb je altijd al een gouden stem gehad?

Volgens mijn ouders zong ik al vanaf dat ik heel klein was. Ik vond het ook altijd leuk om kleine concerten te geven voor onze achterburen. Door de jaren heen ben ik wel echt beter gaan zingen, ik was als kind geen wonderlijke zangeres vind ik zelf. Ik had vooral erg veel plezier in het zingen en ik ben denk ik mede door het erg veel oefenen steeds een beetje beter geworden.

Wat betekent zingen voor jou?

Zingen is voor mij een enorme uitlaatklep, ik zing elke dag. Al is het maar even neuriën tijdens het stofzuigen. Het gebeurt ook vaak op automatische piloot, dan heb ik het zelf niet eens door. Het gebeurt niet zo vaak, maar als ik m’n stem kwijt ben voel ik me ook heel onrustig en machteloos. Net alsof er een deel van mij weg is. Als ik blij ben zing ik, maar ook als ik verdrietig ben vind ik het fijn om mijn emoties deels te verwerken door te zingen. Het is alsof ik dan zoveel makkelijker kan overbrengen hoe ik me voel.

Hoe blijf je mindful als je opeens een druk bestaan vol veranderingen leeft?

Mindful zijn vind ik af en toe nog wel eens lastig. Ik heb een periode gehad waarin ik niet lekker in m’n vel zat en hierin heb ik eigenlijk pas kennis gemaakt met mindfulness. Mindfulness houdt voor mij in dat ik ademhalingsoefeningen doe wanneer ik merk dat ik gestresst ben, maar ook praten over hoe ik me voel hoort hier voor mij bij. Dit deed ik vroeger nooit, maar ik heb gemerkt dat praten over mijn stress me juist kan helpen. Verder helpt het voor mij om minder op m’n telefoon te zitten.

Ik heb vaak het gevoel dat ik altijd ‘aan’ moet staan, dit geeft heel veel onrust in m’n hoofd en in m’n lijf terwijl dat helemaal niet nodig is. Door minder tijd te spenderen aan Instagram/TikTok/Whatsapp krijg ik in mijn hoofd meer ruimte voor andere dingen zoals even een boek lezen. Ik probeer af en toe ook wel eens te mediteren, maar ik ben erg snel afgeleid en ik heb een heel druk hoofd, dus dit vind ik nog erg lastig.

Toch hoor ik van veel mensen om me heen dat het hen echt helpt, dus wil ik meditatie wel een plek kunnen geven in mijn week en uiteindelijk in mijn dag. Wie mij ook erg helpt om in het hier en nu te blijven is mijn vriend: hij is ontzettend nuchter en maakt zich nérgens druk om. Dat is erg fijn om om je heen te hebben als je het zelf wel eens een stresskip bent ;-).

Heb je het idee dat dit echt ‘op je pad’ kwam of heb je er ook hard voor moeten werken?

Ik denk dat het bij mij een combinatie is van beide. Ik heb ontzettend veel geluk gehad met hoe dingen zijn gelopen in mijn carrière, maar uiteindelijk gebeurt er niks als je zelf ook niks doet. Ik heb langere tijd mijn studie en de muziek gecombineerd, af en toe had ik dagen waar ik om 07:30 op school begon en tot 00:30 aan het optreden was, om vervolgens de volgende dag weer om 07:30 op school te zijn.

Ik heb eindeloos veel liedjes geschreven, alleen op mijn kamer, om maar te blijven oefenen hiermee. Ik denk dat iedereen die ook maar enigszins succesvol is op het gebied van zijn/haar carrière er veel tijd en moeite in heeft moeten stoppen.

Wel wil ik graag benoemen dat ik veel geluk heb gehad met de mensen om me heen: iedereen had altijd het beste met mij voor en wilde me graag helpen om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Ik heb en had enorm veel geluk met het treffen van juist die mensen.”