Going Low plastic in een high plastic world

Ik zit nutteloos te scrollen onder officiële werktijd, iets wat wel vaker gebeurt als ik iets moet opzoeken. Ik verdwaal in de wereld van social media, maar deze keer kom ik iets interessants tegen en meteen heb ik het volgende onderwerp voor een blog post. Going low-plastic in een high-plastic world. Momenteel verschijnen er al zoveel goede, betere alternatieve voor de plastic varianten die de markt kent.

Wat dacht je van 6-pack bier-ringen gemaakt van tarwe en gerst van het bier. Belanden deze in de oceaan dan dienen ze als visvoer en daarnaast zijn ze 100% biologisch afbreekbaar (Saltwater Brewery). Maar denk ook aan een ‘plastic’ wrap die je kunt opeten gemaakt van zeewier. Ook minder high-tech veranderingen zoals van plastic bakjes naar glazen containers overstappen zijn goede veranderingen in je levensstijl, neem je eigen boodschappentas mee tijdens het winkelen en koop groenten en fruit zo min mogelijk voorverpakt in plastic.

Erin en ik hebben al verschillende keren gesproken over een plastic-free range voor Nourished Nederland. Daar willen we ook heel graag snel mee starten, want er zijn zoveel simpele producten die we kunnen vervangen in ons dagelijkse leven:
● Denk aan je tandenborstel, haarborstel en make-up kwasten. Hiervoor zijn geschikte bamboo varianten, in aanschaf vaak wat duurder maar de levensduur van zo’n borstel is jaren. Mits je deze goed onderhoudt.
● Laat een plastic douche gordijn lekker hangen, ga voor non-plastic wattenstaafjes en natuurlijks flosdraad.
● Koffie en theebekers van glas of stainless steel. Het voelt misschien nog een beetje gek om met je eigen koffie beker naar je lokale hotspot te gaan, maar down-under is dat heel normaal..
● Gebruik je graag rietjes of je kinderen?? Koop dan rietjes van bamboe die een leven lang meegaan. Weg met de wegwerpeconomie 😉
● Gebruik geen zakjes voor ijsklontjes of plastic vormpjes maar een stainless steel variant. Ditch plastic zakjes, en plastic wrapfolie. Gebruik deksels of siliconen afsluitdeksels.
● Ga je winkelen in de supermarkt? Stop je appels, peren en paprika niet allemaal individueel in plastic zakjes. Nergens voor nodig. Weeg ze af en plak het plakkertje aan de binnenkant van je boodschappentas of op één stuk fruit of groenten. Zeker als je een zelfscan shopper bent is dit the way to go!
● Ga je een dagje weg? Neem je eigen bestek mee. Er zijn prima besteksets voor onderweg te krijgen.
● Wat wel in plastic flessen zit koop dat in grootverpakkingen zodat je minder vaak een nieuwe fles hoeft te kopen.

Een aantal stappen die je waarschijnlijk zo al kunt zetten zijn: geen flesjes water meer kopen, maar een herbruikbare fles gebruiken. Haal je take-away in kartonnen verpakkingen of neem eigen herbruikbare lunchbox mee. Kies voor sappen, melk in glazen flessen en koop brood in papieren zakken. En… laat kauwgom lekker voor wat het is. Wist je dat kauwgom voor een groot deel uit plastic bestaat? Nog een klein en makkelijke verandering? Wattenstaafjes! Kies voor de kartonnen variant. Zo is Groot-Brittannië recent met het verbod op plastic wattenstaafjes en rietjes gekomen (!). Elk jaar worden in Groot-Brittannië zo’n 8,5 miljard plastic rietjes weggegooid (NOS).

In Nederland zijn de plastic tasjes natuurlijk al een tijdje afgeschaft, maar in het buitenland zie je vaak dat dit nog niet het geval is. Neem ook daar lekker je eigen boodschappentas mee. Zo’n boodschappenkar met 10 plastic tasjes vol met eten is toch overbodig?? Laten wij het goede voorbeeld geven aan onze zuidelijke buren.

Ontvang je een bestelling van Nourished Nederland waar plastic beschermmateriaal zoals bubbelwrap inzit dan is dit hergebruikt van bestellingen die wij ontvangen. Zelf gebruiken we enkel karton en papier om onze producten te verpakken en beschermen.

{Simple as That} gebruikt om deze reden glazen flesjes ipv de plastic variant.
Sans [ceuticals] gebruikt de meest recyclebare vorm van een niet-uitloogbaar plastic die verkrijgbaar is. Alle papieren en kartonnen verpakkingen zijn volledig recyclebaar en bedrukt met plantaardige inkt gemaakt van groenten. (hoe cool?!)
sans ceutic
En niet onbelangrijk de producten bevatten geen plastic in hun ingrediëntenlijst. Waar veel persoonlijke verzorging bomvol plastic zit zijn alle producten bij Nourished Nederland 100% natuurlijk en bevatten geen chemische ingrediënten.

Benieuwd naar Nourished Nederland? Check de website voor meer informatie.

Love & Sunshine,
Erin en Floor

Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland