Tips voor glutenvrije brood recepten

De opkomst van glutenvrije voeding is de afgelopen decennia fors toegenomen. Ook supermarkten spelen hierop in door bijvoorbeeld glutenvrij brood aan te bieden. Met glutenvrije broodrecepten kun je deze ook makkelijk zelf maken. Toch is het raadzaam om alleen glutenvrije producten te eten indien je aan de auto-immuunziekte Coeliakie lijdt, of wanneer je te kampen hebt met een glutenintolerantie. Want gluten bevatten namelijk ook noodzakelijke voedingsstoffen, zoals vezels en B-vitamines. 

Verder zorgen gluten ervoor dat bijvoorbeeld brood en cake elastisch blijven en tot de juiste vorm rijzen. Gelukkig bestaan er smakelijke alternatieven voor glutenvrije producten, wij geven je in dit artikel enkele lekkere glutenvrije brood recepten!

Glutenvrije producten

Veel glutenvrije producten zijn direct online te bestellen. Wil je bijvoorbeeld glutenvrij brood bestellen of cakesoorten, dan heb je online vaak een ruimere keuze dan in de winkel. Want online zijn er bepaalde glutenvrije-speciaalzaken te vinden die je in de winkelstraat helaas niet tegenkomt.

Glutenvrije brood recepten

Wie wel lekker zélf aan de slag wil gaan met recepten treft hier twee overheerlijke recepten aan!

Recept 1: Glutenvrij brood

Ingrediënten:

● 350 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld rijstmeel, maïsmeel of een mix van glutenvrij meel)
● 2 theelepels instant gist
● 1 theelepel zout
● 1 el suiker
● 1 el xanthaangom (bindmiddel)
● 1 ei
● 250 ml lauwwarm water
● 2 el olijfolie

Bereidingswijze:

● Vet een broodvorm in met boter.
● Meng de volgende ingrediënten in een kom: glutenvrij meel, instant gist, zout, suiker en de xanthaangom.
● Voeg hieraan het ei, het lauwwarme water en olijfolie toe.
● Meng totdat er een glad beslag is ontstaan.
● Vervolgens: giet nu het beslag in de broodvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
● Het deeg in de broodvorm moet nu op een warme plek (bij de verwarming bijvoorbeeld) 30 minuten rijzen met een handdoek er overheen.
● Zet na 20 minuten de oven aan op 200 graden en plaats 10 minuten later de gevulde broodvorm hierin.
● Nu moet het brood ca. 45 minuten bakken, of tot het brood goudbruin is en hol klinkt wanneer je erop klopt (aandachtspunt, let op dat de bovenkant van het brood niet verbrand).
Zodra het brood klaar is laat je het minimaal 1 uur afkoelen. Eet smakelijk!

Recept 2: Glutenvrije cake met noten en rozijnen

Zomaar zin in iets lekkers, of maak je een overheerlijke paasbrunch, maak dan deze verrassend lekkere glutenvrije cake, succes verzekerd!

Ingrediënten:

● 180 gr glutenvrij meel (bijvoorbeeld rijstmeel, maïsmeel of een mix van glutenvrij meel)
● 1 theelepel bakpoeder
● halve theelepel zout
● halve theelepel kaneel
● 2 eieren
● 200 gr suiker
● 120 ml zonnebloemolie
● 1 theelepel vanille-extract
● 80 gr gehakte noten (walnoten en pecannoten zijn erg geschikt)
● 100 gr rozijnen (laat de rozijnen minimaal 2 uur wellen)

Bereiding:

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en vet de cakevorm in.

● Meng het glutenvrije meel, bakpoeder, zout en kaneel in een kom.
● Meng in een andere kom de eieren en suiker tot het een luchtig geheel vormt.
● Voeg de olie en het vanille-extract toe aan het mengsel van eieren en suiker, klop op tot een geheel.
● Voeg nu het meelmengsel hieraan toe en meng tot een glad beslag.
● Roer vervolgens de gehakte noten en gewelde rozijnen door het beslag.
● Giet het beslag in de (ingevette) cakevorm en bak de cake in ca. 3 kwartier gaar (let altijd op of de bovenkant niet aanbrandt).

Laat de cake nog een half uurtje afkoelen en eet smakelijk! Heb jij nog een idee voor glutenvrije broodrecepten?