OMG! Dit gebeurt er als je je nies inhoudt

Vallen je oogballen er echt uit? Of is dat iets wat je alleen op televisie ziet? In sommige situaties kan het ongemakkelijk zijn om te niezen. Je hebt dan het gevoel dat je je in moet houden. In de trein, tijdens een meeting of speech verbreek jij de stilte liever niet. Maar heb je er eigenlijk ooit nagedacht over wat het inhouden van een nies met je lichaam doet?

Niezen gaat altijd op een krachtige manier en als het begint te kriebelen kun je hem nog inhouden. Maar waar gaat alles heen als je het er niet uit laat? KNO-arts dr Tylor zocht het uit en bemerkte dat er toch wat risico’s vastzitten aan het inhouden van je nies. De druk die je creëert kan terug naar binnen keren en ergens in je hoofd terecht komen. Bovendien kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in het neustussenschot waardoor de ogen, neus en hersenen afgescheiden worden. AI!

Is het zo dat je ogen er dus toch uit kunnen floepen? Nope. Gelukkig niet. Maar de kans op een gescheurd trommelvlies of een gesprongen bloedvaatje in je oog behoren wel tot de risico’s van het inhouden van een heftige nies. Deze verschijnselen zijn ZEER zeldzaam dus maak je niet zo veel zorgen. Nies gewoon als je moet niezen en nothing is going to happen!