Ga met je bindweefsel aan de slag en je voelt je weer soepel en jonger

Bindweefsel is de lijm van je lijf en het komt in het hele lichaam voor. Het bestaat voor 60% uit water, cellen, vezels en andere basisstoffen zoals hyaluronzuur. Je kunt het bindweefsel zien als lijm waardoor alles in je lichaam bij elkaar gehouden wordt. De organen, zenuwen, bloedbanen en lymfebanen: alles wordt beschermd. Zodra het bindweefsel niet optimaal functioneert, voel je je zo stijf als een plank. Dit zorgt niet alleen voor een zeurende pijn, ook voedings- en afvalstoffen kunnen niet meer goed stromen. Ontstekingen en verklevingen komen voort uit lichamelijke uitputting, een slechte houding en onjuiste meubels zoals een slecht bed. Gelukkig kun je je bindweefsel zelf versoepelen met deze drie tips.

YIN YOGA
Bewegen is belangrijk om het vloeibare bindweefsel soepel te houden. Dit wil niet zeggen dat je met zware gewichten aan de slag moet, juist bewegingen waarbij je je spieren langdurig aanspant zijn goed. Denk aan yoga of zwemmen. Vooral Yin Yoga is een fijne manier om je weefsels te versoepelen.

Voeding
Enzymen zijn een belangrijk onderdeel in het lichaam waardoor afvalstoffen worden opgeruimd. Een enzym bestaat uit een aminozuur en een vitamine of mineraal en daarom is het belangrijk om voldoende groenten te eten. Varkensvlees, koffie, suiker, alcohol en geraffineerde producten zijn juist slecht voor het bindweefsel. Amandelen, walnoten, vette vis, volle granen en peulvruchten mogen niet ontbreken. Net als het drinken van voldoende water! Doet voeding niet voldoende? Dan is het verstandig om (samen met een specialist) te kijken of jouw lichaam baat heeft bij bepaalde supplementen zoals glucosamine, magnesium of Vitamine C.

Bindweefselmassage
Lekker is anders, dat merk je vanzelf! Een bindweefselmassage is taai want de bindweefsellaag tussen de huid en de spieren wordt stevig aangepakt. Verschillende technieken zorgen ervoor dat ontstekingen en verklevingen minder worden.