Enfait over het officiële statement van prins Harry

Balans is een van de belangrijkste dingen in het leven en vooral in de media. Er is slechts een haarfijne lijn tussen wat goed of fout is. Persvrijheid is een fundering voor de democratie. Het is hard nodig om onrecht, corruptie en andere zaken aan het licht te brengen. Media heeft macht én verantwoordelijkheid om informatie te delen en awareness te creëren als het gaat om belangrijke gebeurtenissen en besluiten. De media heeft invloed op onze toekomst.

Het is belangrijk dat er gedeeld wordt hoe slecht de wereld er soms aan toe is, juist om ervoor te zorgen dat we het beter gaan doen. Denk aan het milieu. Journalisten zijn mensen en die maken wel eens fouten. Daardoor worden er ook dingen verspreid die onwaar zijn. Of niet ethisch. Bij sommige berichten en headlines zie je meteen: hier ontbreekt het aan integriteit. En is dit niet het allerbelangrijkste in de journalistiek?

Recent is er een verhaal over de Duchess of Sussex, Meghan, gepubliceerd. Een persoonlijke handgeschreven brief aan haar vader waarin ze de relatie omschrijft. Prins Harry, The Duke of Sussex heeft als reactie advocaten ingeschakeld om het lekken van privé informatie te voorkomen.

Sinds de royal wedding afgelopen jaar worden er aan een stuk door negatieve teksten geschreven over Meghan. Of het nu een ruzie is met Kate Middleton, de moeizame relatie met haar vader of de keuze van haar outfit, Meghan is altijd het doelwit van de Britse Media. Als royal is het niet gek dat je onder een vergrootglas ligt en dat er dingen over je gepubliceerd worden maar de vraag is: wanneer gaat het te ver? Waar is de balans tussen persvrijheid en betaalde pers die kosten wat het kost op zoek zijn naar een verhaal, zelfs als ze daarmee mensen beschadigen.

In zijn statement legt prins Harry uit dat de rechtelijke actie als reactie op de gepubliceerde letter het gevolg is van het aanhoudende, storende gedrag van de Britse pers. Daarbij hebben ze zonder toestemming een privé document gepubliceerd en zo bewerkt dat het misleidend is voor de lezer. Het voorliegen van een heel land moet strafbaar zijn en daarbij: prins Harry kijkt al tijden toe hoe de corrupte media zijn vrouw keer op keer aanvalt. In zijn reactie is de frustratie en pijn voelbaar. Hij zegt: “Ik ben te lang een stille getuigen geweest van het lijden van mijn vrouw. Toekijken en niks doen is het tegenovergestelde van alles waar we in geloven.”

Prins Harry omschrijft het gedrag van de media als pesten en daarmee verwoesten ze mensenlevens. Zijn moeder Princess Diana is door het gedrag van de media om het leven gekomen. En nu is zijn vrouw aan de beurt? Wij vinden het terecht dat hij voor zijn geliefde opkomt. Persvrijheid is belangrijk maar we moeten ons ook realiseren dat de media machtig is en dat er mensen betaald worden om in privélevens te graven en om een verhaal zo te schrijven dat het sappig is voor de lezer. Dit gaat ten koste van de mens en zelfs van de waarheid.

Hier is het statement van prins Harry:

“As a couple, we believe in media freedom and objective, truthful reporting. We regard it as a cornerstone of democracy and in the current state of the world – on every level – we have never needed responsible media more.

Unfortunately, my wife has become one of the latest victims of a British tabloid press that wages campaigns against individuals with no thought to the consequences – a ruthless campaign that has escalated over the past year, throughout her pregnancy and while raising our newborn son.

There is a human cost to this relentless propaganda, specifically when it is knowingly false and malicious… Because in today’s digital age, press fabrications are repurposed as truth across the globe. One day’s coverage is no longer tomorrow’s chip-paper.”