Een tekort aan YANG? Eet vooral warme voeding

In de zomer eten we weinig warm voedsel. Wellicht een stukje vlees van de barbecue of een keer een pizza? Maar op het menu staan vooral salades, smoothies en ijs. Tot je door een Chinees geneeskundige op de vingers wordt getikt. Want de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt specifieke voedingsmiddelen om de yin en yang in het lichaam in balans te brengen. Hiermee worden disbalans en ziektes behandeld. Als je voedingsmiddelen eet met koude (verkoelende) eigenschappen wordt het lichaam verkoeld. Het eten van voedingsmiddelen met warme eigenschappen zal het lichaam opwarmen. Bij een ziekte met vooral koude kenmerken is het raadzaam om voedingsmiddelen met koude eigenschappen te vermijden en juist meer voedsel met warme eigenschappen te nuttigen, en andersom. Wij kregen het advies om vooral voeding met warme eigenschappen te nuttigen om de yang in het lichaam te verhogen.

Warme voedingsmiddelen warmen het lichaam op, verbeteren de circulatie en verdrijven de kou uit je lichaam. Maar hoe weet je of je of je kampt met YANG tekorten? Zeer kenmerkend zijn: koude handen en koude voeten. Een koud lichaam. Buikpijn na het eten van koude voedingsmiddelen, een opgeblazen buik en weinig energie. Ook merk je het aan pijnlijke gewrichten en oedeem.

Daarnaast is warme voeding ook goed wanneer je je moe en neerslachtig voelt. Wanneer we het hebben over warme voeding gaat het niet alleen om de temperatuur van de voeding maar ook om de energetische temperatuur. Bepaalde specerijen zijn niet warm maar hebben wel een verwarmend effect.

Groenten
Prei
Venkel
Koolraap
Ui
Paprika
Pompoen
Spruitjes
Kai Choi
Boerenkool

Fruit
Kers
Pruimen
Meidoorn Fruit
Nectarine
Perzik
Framboos

Kruiden
Bieslook
Chilipeper
Kaneel
Vanille
Thijm
Kruidnagel
Rozemarijn
Munt
Basilicum
Bruine suiker
Spaanse peper
Koffie
Kerrie
Steranijs
Koriander
Venkelzaad
Knoflook
Ginseng
Nootmuskaat
Peper

Vlees en vis
Ansjovis
Zalm
Tonijn
Mosselen
Garnalen
Haring
Kreeft
Kip
Kalkoen
Wild
Eieren
Geitenkaas

Granen, Zaden en Peulvruchten
Quinoa
Boekweit
Gierst
Kleefrijst
Sesamzaad
Walnoten
Pijnboompitten
Pistachenoten