Duurzaam de was doen? Zo doen wij dat

Duurzamer leven begint bij alledaagse dingen. Daar maak je de meeste impact mee. Minder vlees eten, vaker voor biologische producten kiezen, elektrisch rijden en bewust wassen. Duurzaam de was doen is makkelijk dan je denkt en de impact is enorm. Denk maar eens na hoeveel wasjes jij draait in één week. Laat staan in het hele jaar. Van alle microplastics in de oceanen is 35 procent afkomstig van het wassen van textiel. Sta je niet bij stil toch?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om duurzamer te wassen. Dit begint bij het aanschaffen van de juiste apparatuur. Tegenwoordig zijn er veel wasmachines en wasdrogers die energiezuinig zijn. Een droger laag in energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee.

Was minder
Hoe minder je wast, hoe duurzamer je bezig bent. Heel simpel, bij elke wasbeurt verbruik je een hoop water, energie en komen er microplastics vrij. Was je de helft minder, dan gebeurt dit ook de helft minder. Wist je dat je een jeans juist niet te vaak moet wassen en zéker niet na een week dragen?

Was zo koud mogelijk
Hoe hoger de temperatuur van jouw wasmachine, hoe schoner je kleding wordt maar ook hoe meer energie de wasmashine verbruikt. Wassen op een minder hoge temperatuur is beter voor het milieu en ook voor de houdbaarheid van je kleding. Want je kleding slijt stukken minder snel bij lage temperaturen.

Droog je kleding buiten zodra het kan
Kleding droog je in een droger maar nog liever aan een wasrek. En zeker in de zomer is het fijn om de was buiten te hangen! Voor sommige dingen is de droger wel echt een uitkomst. Handdoeken bijvoorbeeld. Probeer het uitzoeken van een droger wel echt te letten op het energieverbruik. De verschillen zijn groot evenals de impact.

Gebruik milieu-vriendelijke wasmiddelen
Ja, er zijn tegenwoordig genoeg wasmiddelen te vinden die zijn gemaakt op basis van natuurlijke en milieu-vriendelijke ingrediënten. Net zo effectief, wel veel beter voor de wereld.