Drink jezelf gezond(er) met…karamba lekker kokoswater!

‘Drink met je billen bloot. Melk uit een kokosnoot.’ Misschien zit je met je hoofd volop bij de druilerige winter in plaats van bij palmbomen en kokosnoten. Het is dat een deel van de redactie as we speak op Bali zit – iemand moet het doen -, en er dagelijks een kokosnoot (of twee) wordt gedronken. Hoe tropisch wil je het krijgen. Dat bracht ons op de vraag: hoe gezond is kokoswater eigenlijk? Kunnen we het met z’n allen niet veel beter het hele jaar door deze dorstlesser drinken? 

Voordelen van puur kokoswater 

De wetenschappelijke onderzoeksresultaten liegen er niet om: puur kokoswater is supergezond. Dan hebben we het dus niet over de suikerhoudende dranken die je in de buurtsuper spot, maar over het water dat je uit zo’n jonge, green basterd drinkt. Wat de voordelen zijn?

Gezondheidsvoordeel #1: Voedingsstoffen

Kokoswater zit boordevol vezels, elektrolyten, kalium, magnesium en vitamine C. Een mooi lijstje waar we met z’n allen vaak te weinig van binnenkrijgen.

Gezondheidsvoordeel #2: Weinig calorieën

Eigenlijk kan je maar liefst 94% van het kokoswater als gewoon water zien. Niet zo heel verrassend met zo’n naam *wink*. Vandaar ook dat het tropische goedje weinig vet en calorieën bevat. Het is dan ook zeker niet te scharen onder de noemer ‘frisdrank.’ Toch zin in een licht, fris zoetje? Kokoswater geeft je de zoete touch die je wil, maar dan zonder de overload aan suikers en e-nummers die je met de Coca Cola’s, Fanta’s en Red Bull’s van deze wereld zou binnenkrijgen.

 

Gezondheidsvoordeel #3: Antioxicanten

Drink je kokoswater, dan geef je je lichaam een bups antioxidanten waarmee vrije radicalen de kop in kunnen worden gedrukt. Dat. Wil. Je. Wanneer je namelijk te veel vrije radicalen in je lichaam hebt, dan heb je te kampen met zogenoemde ‘oxidatieve stress.’ Stress die cellen kan beschadigen en het risico op ziekte kan verhogen.

Gezondheidsvoordeel #4: Gunstige werking voor diabetes

Kokoswater blijkt de bloedsuikerspiegel te kunnen laten dalen. Daarbij is het een aangename bron van magnesium. En laat dat nu juist weer de insulinegevoeligheid verbeteren. Win-win!

Gezondheidsvoordeel #5: Voorkomen van nierstenen

Vocht is essentieel om akelige, superpijnlijke – spreek uit ervaring – nierstenen te voorkomen. Water, water, water is het devies. Maar wat blijkt? Kokoswater blijkt nog beter te zijn. Het kan namelijk de formatie van kristallen en stenen voorkomen. Hallelujah!

Gezondheidsvoordeel #6: Goed voor je hart

Lief zijn voor je hart, dat moeten we allemaal. En als je dat extra kan zijn door een kokosnoot leeg te drinken, waarom zou je het dan niet doen? Het drinken van kokoswater kan namelijk het risico op hartziektes verkleinen, doordat het het cholesterolgehalte drastisch verlaagt.

Gezondheidsvoordeel #7: Stimuleert (spier)herstel

Heb je je flink in het zweet gewerkt in de sportschool, boutique gym of…waar dan ook? Beloon jezelf dan na afloop met kokoswater. Dit zorgt namelijk voor het herstel van een goede vochtbalans en gezonde elektrolytenhuishouding na je afmatsessie. Zie het als het ideale sportdrankje!