Drie keer nadenken voordat je iets op social media plaatst

Social media heeft ons leven – in vele opzichten – verrijkt. Instagram is een visueel dagboek, Facebook houdt je up-to-date en met FaceTime spreek je mensen die niet om de hoek wonen. Maar alles heeft een keerzijde, zo is ook social media niet altijd even leuk. Het is niet alleen een bron van informatie, ’t is er ook een van stress en frustratie.

Je bent dan wel altijd verbonden met je netwerk. In het dagelijks leven kun jij je opeens erg eenzaam voelen. Op het werk ben je minder productief – want afgeleid – en je bent jezelf constant aan het vergelijken.

Een leven zonder de social media gemakken, dat lukt niet meer. Integendeel, we zijn nog een lang online leven beschoren. Hoe zorgen we ervoor dat dit ons leven niet negatief beïnvloed?

Bedenk jezelf waarom je social media gebruikt
Het is goed om zo nu en dan een blik op een van je social media kanalen te werpen. Wie weet is er aankomend weekend een leuke Sample Sale, inzamelingsactie of je laat je inspireren door die beeldschone outfit van een vriendin. Prima. Maar blijf niet online plakken en ga daadwerkelijk naar die sample sale. Of spreek snel met die vriendin af om haar te complimenteren met de outfit die jij laatst op Facebook zag. Het is niet de bedoeling dat je sociale leven zich alleen maar online afspeelt. Wie daarvoor waakt komt niet in de problemen.

Er zijn ook van die types die altijd de ander willen overtreffen. In dat geval lijkt social media ons vrij vermoeiend. Want zo’n 24 uur per dag komen er nieuwe wilde avonturen en uitzonderlijk mooie foto’s online. Als jij bij iedere foto denkt: ‘poeh dat wil ik ook’, heb je inderdaad het gevoel dat je heel veel mist en kom dan alstublieft met beide benen terug op de grond.

Zo ben je een weekend in de stad weer helemaal ontspannen.

Krijg je wel eens een tik op de vingers?
Voel jij je betrapt als de baas jouw kantoor binnenwandelt? Of krijg je regelmatig te horen of dat jij je telefoon even opzij wilt leggen, het is namelijk zo ongezellig mét. Dan ben jij een social media junkie. Het is niet oké als je om de haverklap op je telefoon kijkt of wanneer je half Parijs mist omdat je te druk bent met foto’s online plaatsen. Mensen hebben gelijk: je moet hiermee kappen! Op het werk, thuis en eigenlijk overal. Af en toe een blik op je telefoon werpen is oké, maar that’s it.

Even over de toekomst
Het is opmerkelijk dat sommige mensen zich ’s ochtends al afvragen welke foto’s ze ’s avonds kunnen posten. Of dat er een soort van social media bucket lists ontstaan. Wij zien het soms in de stad. Toeristen die van hot naar her racen voor knappe plaatjes. Maar even stilstaan bij de schoonheid van iets, ho maar. Want hebben ze aan het einde van de vakantie niet alles op de plaat.

Must-have travel apps van Lieke.

Daarbij is social media steeds belangrijk op de werkvloer. Het is een effectieve manier om veel publiek te bereiken. Je komt er dus niet onderuit. Waak er daarom juist extra voor dat jij niet 24/7 online bent. Zorg voor voldoende contact in het ‘echte’ leven.