Dit doet vrieskou met je lichaam en zo kalefater jij jezelf op

Jongens wat is het IJS en IJS koud! Bibberend zit jij op fiets en zelfs de paar meter van de voordeur naar jouw auto zijn een struggle. ‘S avonds ben jij een ijskonijn en wat je ook probeert: je krijgt het bijna niet meer warm. Het komt niet zo vaak voor dat Nederland te maken krijgt met lage temperaturen maar als het gebeurt, kun je maar beter goed voorbereid zijn!

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is het erg belangrijk om jezelf warm te houden, vooral wanneer het buiten koud is. Lichaamswarmte wordt mede bepaald door je bloedsomloop, je hart is de haard en door je bloedvaten wordt de warmte door de rest van het lichaam verspreid. De reden waarom jouw oren, voeten en handen altijd eerst als ijspegels aanvoelen is dat het bloed hier minder goed stroomt. Dunne haarvaatjes moeten deze plekken van voldoende zuurstofrijk bloed voorzien maar als het koud is vernauwen deze kleine vaatjes. Hierdoor raakt het lichaam uit balans.

Yin en Yang
Yin en Yang staat voor balans. Het zijn energieën uit de Chinese geneeskunde die niet zonder elkaar kunnen. Yin staat voor koude energie en Yang voor warme energie, dit hoort in balans te zijn. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 °C. Stel dat je altijd er kouwelijk bent, dan is er een disbalans ontstaan. Dit kan komen door voeding, stress of weinig beweging en als het vriest heb je het nog kouder dan normaal! De Chinese Geneeskunde ziet kouwelijkheid in het lichaam als een gevolg van een onderbroken of een gebrekkige stroom van (verwarmende) energie (yang deficiëntie) of te weinig bloed (yin deficiëntie). Gelukkig kun je een paar fijne dingen te doen om er weer warmpjes bij te zitten.

1. Ga in bad
Jezelf onderdompelen in warm water helpt altijd, voeg hier nog een beetje extra spices aan toe en je bent zo opgewarmd! Kook voordat je in bad gaat een pannetje water en laat daarin een zakje met zwarte peper, gember, komijn, salie, kaneel en rozemarijn ongeveer een kwartier koken. Zeef het water en voeg dit toe aan jouw bad. Binnen mum van tijd ben jij weer warm!

2. Neem een voetenbad
Heb je geen bad? Of geen tijd om in bad te gaan? Neem dan een warm voetenbad met een kruidige bruistablet!

3. Drink veel warme dranken
Het liefst kruidenthee (gember) of golden milk.

4. Extra dekens
Gun jezelf een extra deken op bed of op de bank.

5. Kleed je warm aan
Dit wil zeggen: géén panties, blote voeten of pumps. Kies voor oorwarmers, dikke sokken en wollen truien!

6. Beweeg
Ga af en toe een rondje lopen (en kleed je warm aan), pak vaker de trap of ga gewoon fietsen als het koud is. Beweging stimuleert de doorbloeding! Wat ook goed werkt is kloppen op je lichaam. Klop met je handen over je armen, benen, onderrug en buik.