Dit doet één blikje cola met je lichaam

We weten allemaal dat Coco-Cola niet per se gezond is. Toch zijn de gevolgen vaak ernstiger dan je denkt… een vriendin met een colaverslaving moest per direct stoppen van haar tandarts omdat anders al haar tanden uit zouden vallen en de apotheker, Niraj Naik, drukt ons nogmaals met onze neus op de feiten doormiddel van deze infographic.

coke_infographic_effect_on_body_impact_sugar

De eerste tien minuten
10 theelepels suiker komen in jouw lichaam terecht (dit is 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Je proeft niet meteen dat het zo zoet is omdat het fosforzuur de smaak onderdrukt.

Na twintig minuten
Je bloedsuikerspiegel piekt dankzij een insuline boost. Je lever reageert meteen door de suiker in vet om te zetten.

Na veertig minuten
De caffeine is ook volledig opgenomen, je pupillen verwijden, de bloeddruk stijgt en jouw lever dumpt meer suiker in jouw bloedbanen. De adenosinereceptoren in je brein zijn geblokkeerd, wat slaperigheid voorkomt.

Na drie kwartier
Het lichaam piekt in de productie van dopamine, dit stimuleert ‘pleasure centres’ in jouw hersenen. Dit werkt in principe hetzelfde als bij heroïne.

Na één uur
Na ongeveer een uur verbindt het fosforzuur calcium, magnesium en zink zich met elkaar in je darmen, wat opnieuw een boost geeft aan je metabolisme. De hoge doses suiker of kunstmatige zoetstoffen versnellen de uitscheiding van calcium. De vochtafdrijvende werking van cafeïne ervoor dat je naar het toilet moet. Magnesium, calcium of zink bedoeld voor jouw botten zal worden uitgescheiden, evenals natrium, elektrolyten en water.

Uiteindelijk verlang je naar meer suiker, raak je mogelijk geïrriteerd of voel je je loom. Al het water uit het blikje Coca-Cola komt er via de urine weer uit, maar niet voordat het belangrijke voedingsstoffen heeft opgenomen die het lichaam had kunnen gebruiken om je lichaam te hydrateren of sterke botten en tanden te maken. Vandaar die het gevaar voor uitvallende tanden…

Blikje cola iemand?