Dit is waarom schilderen helpt tegen stress en onrust

Het is makkelijk om jezelf te verliezen in dagelijkse routines en dat je daardoor je gezondheid vergeet. Iedereen werkt tegenwoordig zo hard, en in een digitale wereld ook overal, dat het makkelijk is om jezelf te vergeten. Je bent constant bezig met anderen en niet met jezelf waardoor je eindigt met een constant gevoel van onrust: stress dus.

Daarom is me-time zo belangrijk en hoe je dat doet, dat moet je zelf weten. Een tip: schilderen is perfect om in je eigen ‘zone’ te komen en even nergens aan te denken.

Stel prioriteiten
Je hebt het nooit te druk om me-time in te lassen. Ja. Je hebt het druk, wie niet? Het kan lastig zijn om tijd te vinden in je drukke agenda, maar doe het wel. Hoeveel tijd besteed je eigenlijk aan jezelf? Vind jij jezelf prioriteit of niet? Als je dit niet vindt, wordt het tijd om van jezelf een prioriteit te maken. Persoonlijke groei, en hier aandacht aan besteden is niet egoïstisch, het is noodzakelijk in het leven. Als je je creativiteit voedt, ben je succesvoller en efficiënter in je werk. Je krijgt er zelfs minder stress van.

Zeg maar ‘dag’ tegen stress
Schilderen zorgt ervoor dat je even afstand kunt nemen van moeilijkheden en struggles in het leven, voor even kun je ontsnappen naar een plek helemaal voor jezelf. Het een bron van ontspanning en zelfexpressie. Wanneer je in staat bent om jezelf te focussen op het materiaal en je fantasie, dan geef je je brein een break en stop je even met malen. Het lijkt een beetje op mediteren. Jij bent degene waar je je op focust, op dat moment, nu. Het is zelfs bewezen dat schilderen de cortisol levels verlaagd in minder dan 45 minuten schilderen.

“Art washes away from the soul the dust of everyday life.” Pablo Picasso

Spelen met de kwasten geeft je zelfvertrouwen een boost en daardoor ben je minder onzeker in het dagelijkse leven. In ieder mens woekert creativiteit, of je deze toelaat is aan jou.

“The only time I feel alive is when I’m painting.” Vincent Van Gogh

En dan nog dit…
Schilderen is niet alleen goed voor je mentale gemoedsrust, het helpt je ook om je motoriek te verbeteren en dit geldt ook voor je geheugen. Jawel. Iedereen kan het doen, jong of oud, ervaren of onervaren, het maakt niet uit. Verwacht niet meteen grote successen en doe het alsjeblieft voor je lol. Veel beginners zien onkunde als een drempel maar wanneer ben je onkundig? Omdat je niet tevreden bent over het resultaat? In the end is de weg er naar toe veel belangrijker.