Dit is waarom de ene persoon beter met stress omgaat dan de ander

Ayurveda is een traditionele geneeswijze ontstaan in India. Het betekent letterlijk “wetenschap van het leven”. Het is een alternatieve kijk op gezondheid waarbij het draait om voorkomen is beter genezen. Volgens Ayurveda is ieder mens uniek maar iedere persoon heeft drie dosha’s in zich; vata, pitta en kapha. Dit bepaald hoe je als persoon in elkaar steekt en waar je behoefte aan hebt. De drie Dosha types zijn op hun beurt weer opgebouwd uit vijf elementen: ether, lucht, water, aarde en vuur.

Het is logisch dat vata, pitta en kapha types anders reageren op stress. Eigenlijk heeft iedereen meerdere dosha’s, dus van twee verschillende types een beetje maar er is altijd één energie die overheerst.

Vata type
Vata types (lucht en ether) zijn vaak slank, bewegelijk, snel afgeleid, vluchtig en creatief. Wanneer vata types een disbalans hebben zijn ze nerveus of gejaagd. Ze zijn gevoelig voor stress maar stress blijft nooit lang. Stress uit zich lichamelijk in de darmen met obstipatie als gevolg. Een droge huid is ook kenmerkend voor vata’s met veel stress. De oplossing voor stress zijn yoga en mediatie.

Pitta type
Pitta types (vuur en water) hebben een normaal postuur, zijn sterk, assertief, zelfverzekerd, ondernemend en gepassioneerd. Ze kunnen niet goed tegen warme temperaturen en houden van uitdagingen. In tijden van stress zijn ze snel geprikkeld en daardoor zullen ze zich op andere afreageren. Lichamelijk hebben pitta’s het snel warm en krijgen ze last van huiduitslag, gewichtsschommelingen of haaruitval. Om stress tegen te gaan moet een pitta de buitenlucht in.

Kapha type
Kapha types (water en aarde) zijn stevig of zwaar gebouwd. Ze hebben veel lichamelijke kracht en een goed uithoudingsvermogen. Ze onthouden dingen goed en zijn erg loyaal. Het zijn geen ochtendmensen maar ze hebben geen pieken of dalen in hun energie. Kapha’s zijn het minst gevoelig voor stress maar als ze in een dip zitten, merk je dit aan het humeur. Het zijn emotie-eters en ze slapen veel als het even niet meezit. Het zit in een kapha om dagen niks te doen en om te hangen terwijl ze júíst moeten bewegen.